Архів
П’ятниця,
18 січня 2019 року

№ 5 (19652)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Вирощування волоського горіха з насіння

ДО РЕДАКЦІЇ звернувся Віктор Трохимович Мартиненко із с. Худоліївки Семенівського району Полтавської області з проханням розповісти про агротехніку вирощування саджанців волоського горіха з насіння.

Волоські горіхи з насіння можна виростити двома способами — висіванням на постійне місце або ж із подальшим пересаджуванням сіянців.

Під висівання на постійне місце слід готувати ділянку заздалегідь. Восени необхідна глибока (близько 70 см) оранка плантажним плугом. Готують ями, які заповнюють верхнім найродючішим шаром ґрунту, роблять заглиблення не більше 7-8 см для висівання насіння. Якщо немає загрози виїдання горіхів узимку мишами, можна сіяти восени. Коли ж така небезпека існує, то горіхи сіють у квітні.

Доцільно висівати по три горішки в одну ямку, що забезпечує високий процент заповнення насаджень по площі. Землю злегка притискають для щільного прилягання до насіння. Лунки поливають з розрахунку 3-4 л на посівне місце, після чого мульчують тирсою або іншим матеріалом. Відстань між майбутніми сіянцями — 10-15 см. Згодом залишають тільки один найкращий.

У перші роки догляд за горіховим садом полягає в розпушуванні ґрунту та виполюванні бур’янів. Міжряддя в саду використовують під сільськогосподарські культури: бобові, городні, баштанні тощо. Крім того, разом із горіхами можна вирощувати також деякі види плодових і ягідних культур: ліщину різнолисту, невисокорослі фундуки, кизил, айву, персики; різні види смородини, аґрус, малину. Для захисту сіянців горіха від зимових вітрів та для снігозатримання в міжряддях доцільно висівати кукурудзу й соняшник у вигляді куліс, залишаючи стебла на зиму. Культивувати міжряддя необхідно не глибше 4-5 см.

Формувати штамб у сіянців волоського горіха починають з однорічного віку. Бокові пагони видаляють у перший рік у серпні або рано навесні, до розпускання листя, на другий рік. У дворічному віці сіянці сягають 40-60 см, а окремі екземпляри — 80 і навіть 100 см. Догляд за штамбом деревець у цьому віці зводиться до видалення бокових бруньок і зрізуванні бокових пагонів протягом усього вегетаційного періоду.

Пагони зрізують гострим ножем біля основи, щоб зріз був на рівні кори стовбура.

У трирічному віці продовжують формувати штамб стовбура. Найкращою висотою штамба і початком крони у дорослих дерев горіха є 1,5-2 м залежно від сили росту.

В чотирирічному віці в усіх сіянців волоського горіха починають формувати крону. Однак роботи з очищення штамба від бруньок і пагонів, що з’являються, продовжують і в наступні три-чотири роки.

Крону формують з трьох-чотирьох або більше основних гілок. Треба видаляти слабші гілки, що ростуть дуже близько одна від одної.

Якщо ж спочатку горіхи сіють у розсадник, плануючи подальше пересаджування чи використання їх для щеплення, то агротехніка така.

Під розсадник вибирають ділянку, захищену од вітрів, з глибоким родючим шаром ґрунту. Ґрунт орють восени на глибину 30-40 см. Горіхи сіють рядами з міжряддями 50-60 см.

Насіння загортають на глибину 7-9 см. Застосовуючи мульчу з соломи або інших матеріалів, глибину можна зменшити до 6-7 см. Горіх кладуть на шов (ребро) верхівкою вбік. У розсаднику регулярно виполюють бур’яни та розпушують ґрунт. У посушливу погоду посіви поливають.

Сіянці горіхів у розсаднику перебувають протягом одного або двох років. Після досягнення нормального росту й розвитку їх висаджують на постійне місце або у шкільне відділення розсадника для щеплення та правильного формування штамба й крони. Пересаджують лише здорові, зимостійкі сіянці.

Викопувати горіхові сіянці бажано навесні, а не восени. При цьому не можна допускати механічних пошкоджень стовбура, кореневу систему треба підрізати якомога нижче, залишаючи не менш як 35 см довжини. В разі осіннього викопування для весняного садіння сіянці прикопують у канавки і захищають від підмерзання.

У шкілці майбутні горіхи висаджують рядами на відстані 1 м і в рядах через 40-50 см. Тут вони перебувають два-три роки. Крону формують так само, як і в сіянців на постійному місці.

Перед садінням на постійне місце ґрунт під горіховий сад готують так само, як і для плодового: восени проводять зяблеву оранку завглибшки 20-30 см або плантажну на глибину 60-70 см. Відстань між ямами, які копають завчасу, — 10 м.

Горіхи висаджують навесні до розпукування бруньок. Відразу поливають з розрахунку два-три відра води на кожну рослину.

Версія для друку          До списку статтей

СМАЧНІ, поживні, з чудовими кулінарними властивостями, ці бульбочки нагадують горіхоплідні. Однак ці земляні горіхи насправді не горіхи. Про що мова? Про чуфу. Не дуже вона в нас розповсюджена, хоча кліматичні умови України їй дуже підходять. То чому б не вирощувати цю культуру з родини осокових, тим паче що агротехніка нескладна. Розповімо, які умови їй потрібно створити.

Часто доводиться чути і читати, що, мовляв, олія корисніша за сало та вершкове масло. Хибна думка — це просто два абсолютно різних продукти. Розведемо їх по «таборах» і поговоримо, що ж дають організмові рослинні жири та чим відрізняються рафінована і нерафінована олія.

Миші дошкуляють не лише людям, а й бджолам. Як захистити комах, читайте у наступному випуску.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове