Архів
Четвер,
10 січня 2019 року

№ 2 (19649)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша поштаСоняшникВербиченька
  • За рубежем
Шантаж через стіну

США. Президент Дональд Трамп екстрено звернувся з Овального кабінету до нації з промовою щодо бюджетної кризи.

Докладніше...
Узгоджують «розлучення»

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Стало відомо, коли парламент голосуватиме щодо ратифікації угоди про Brexit.

Докладніше...
Протест — лише мирний

ФРАНЦІЯ. Уряд готує законо-проект щодо жорсткішого покарання за насильство та мародерство під час вуличних мітингів.

Докладніше...
Вимагають поліпшення умов

ІНДІЯ. 200 мільйонів громадян вийшли на акції протесту.

Докладніше...
Невдала спроба

ГАБОН. Була зірвана спроба державного перевороту.

Докладніше...
Дещо розширили права

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. Уряд поклав край «таємним розлученням».

Докладніше...
Востаннє перед зреченням

ЯПОНІЯ. Імператор Акіхіто виступив зі своїм останнім зверненням до народу перед зреченням.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Віднесені війною

Олена КОЩЕНКО.

ВІД ПОЧАТКУ війни на Донбасі минуло п’ять років. Чимало людських доль вона переорала. Понад півтора мільйона внутрішніх переселенців із тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей та АР Крим перебувають на обліку в структурних підрозділах Міністерства соціальної політики. Водночас значна кількість донбасівців продовжує жити у зоні конфлікту, лише іноді виїжджаючи на підконтрольну територію, скажімо, для отримання пенсій і соцвиплат. А частина людей там і такої можливості не має…

Співвітчизники, у життя яких увірвалася війна, найгострішими проблемами називають утрату своїх помешкань і неможливість захистити їх від тамтешніх мародерів, а також труднощі з житлом уже на новому місці. Також близько семисот тисяч пенсіонерів із Луганської та Донецької областей сьогодні не можуть одержувати своїх пенсій. Не виїхали вони із неконтрольованої території з різних причин: хтось мало мобільний — сам хворий або ж має недужих родичів, які потребують догляду. Дошкуляє й безробіття. Зрештою, багато хто з віднесених війною переселенців переймається втратою можливості брати участь у виборах. Як відомо, сьогодні переселенці мають право обирати президента та депутатів Верховної Ради за партійними списками, але не можуть голосувати за мажоритарників і обирати місцеву владу.

Що турбує всіх українців

НАЗВАЛИ соціологи і проблеми, які найбільше непокоять усіх громадян України. Передовсім це військовий конфлікт на Донбасі, низькі зарплати й пенсії, а також підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. А ще — істотно зрослі ціни на товари першої необхідності, інфляція, хабарництво, безробіття, тотальна корупція в судах, поліції та прокуратурі, також фактична недоступність належної меддопомоги. Втім, недоступністю хорошої освіти переймаються лише 2% громадян, а відсутністю свободи слова та демократії — 1,5%. Відповідні дані досліджень були опубліковані Центром соціальних і маркетингових досліджень «Socis».

Безробіття у світлі статистики

СТАНОМ на початок року різко зріс офіційний рівень безробіття. Згідно з даними Держстату, такий статус нині мають триста одна тисяча співвітчизників працездатного віку. Більшість їх (175 000) — жінки. Простежується й така тенденція: чим ближче до пенсії, тим більше серед людей цієї вікової категорії безробітних. Утім, важко знайти роботу й молодим…

Тим часом стало відомо, що з нового року в Держслужбі зайнятості почалося запровадження інституту «кар’єрного радника». Такі спеціально підготовлені фахівці займатимуться індивідуальним працевлаштуванням безробітних, для чого постійно підтримуватимуть із ними зв’язок, пропонуючи різні варіанти працевлаштування, інформуватимуть про нові вакансії і можливість фахового перенавчання з метою опанування нової професії.

Досі виглядають маму й тата

УПРОДОВЖ минулого року в Україні було всиновлено понад півтори тисячі дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. При цьому 86% їх знайшли нову сім’ю у співвітчизників, решта тепер називають татом і мамою іноземців. Водночас ще 5 тисяч маленьких українців дістали тимчасову опіку в родинах до настання повноліття.

Загалом же, як повідомило Міністерство соціальної політики, сьогодні на обліку перебуває понад 17 тисяч дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яких можна всиновити. Здебільшого — старше 10 років. Усі вони потребують нашої допомоги, щоб вступити у доросле життя.

Iнститут сім’ї потребує захисту

ПРЕЗИДЕНТ Петро Порошенко у 2018 році відповів на чотири електронні петиції. У них співвітчизники закликали його обмежити обіг тонких поліетиленових пакетів в Україні, законодавчо закріпити сталі ставки акцизного збору при пільговому розмитненні авто, знайти змогу профінансувати модернізацію злітно-посадкової смуги аеропорту в місті Дніпро, а також законодавчо «захистити традиційні сімейні цінності».

Зокрема, автори останньої петиції пропонували Главі держави розробити та внести до Верховної Ради законопроект щодо заборони пропаганди і популяризації «маршів рівності», «прайдів», «гей-парадів», «фестивалів квір-культури», тематичних матеріалів у засобах масової інформації. «Відповідно до статті 6-ї Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» забороняються будь-які форми дискримінації, в тому числі й підбурювання до дискримінації, зокрема й за ознакою сексуальної орієнтації. Отже, будь-які законодавчі ініціативи, спрямовані на обмеження конституційних прав, є неконституційними», — відповів Президент.

Водночас Петро Порошенко заявив, що звернувся до Прем’єр-міністра з пропозицією доручити відповідним центральним органам виконавчої влади спільно з науковцями, фахівцями, представниками громадськості провести системний аналіз того, як реалізується державна сімейна політика в Україні, та внести у встановленому законодавством порядку відповідні узагальнені матеріали і пропозиції задля розв’язання наявних проблем у цій сфері, а також опрацювати питання ухвалення загальнодержавної стратегії захисту і популяризації традиційних сімейних цінностей та інституту сім’ї в Україні.

Заручники нескінченного «перехідного періоду»

НА СЬОГОДНІ в Україні вже видано понад 5 млн внутрішніх паспортів нового зразка — ID-карток, із яких 1,3 мільйона — впродовж минулого. Проте власники пластикових «корочок» наражаються на проблеми, пов’язані з тим, що далеко не скрізь є пристрої для їх зчитування. «Так, є труднощі перехідного періоду — на місцях, надто у ЖЕКах, нотаріальних конторах і банках не вистачає картридерів, через що людина змушена носити із собою додатковий папірець із пропискою», — роз’яснює Міністерство внутрішніх справ України.

Минуло вже три роки відтоді, як у нас «запустили» пластикові паспорти. То скільки ж іще чекати закінчення «перехідного періоду» в МВС?

Зношену гривню можна обміняти

НАЦІОНАЛЬНИЙ банк змінив правила обміну суттєво пошкоджених або ж зношених купюр. Із 1 січня нинішнього року це можна буде зробити не тільки у підрозділах НБУ, як було досі, а ще й в «Ощадбанку», «ПриватБанку» і «Райффайзен Банку Аваль». «Уповноважені банки передаватимуть такі банкноти до Національного банку як сумнівні — для проведення досліджень разом із заявою та відповідною довідкою про вилучення/прийняття банкнот на дослідження», — повідомили у головній фінустанові держави. Водночас нагадали, що магазини та заклади сфери послуг зобов’язані приймати у громадян пошкоджені і зношені банкноти за їхнім номіналом, проте не мають права давати такими банк-нотами решту. Їх належить здавати як виручку своїм обслуговуючим банкам.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Пошанували найвищою нагородою
Читати
Відстоюватимуть у ЄСПЛ
Читати
Мають дати грошей
Читати
I надають, і позбавляють
Читати
Обстрілюють на всіх фронтах
Читати
Нові посвідчення для «чорнобильців»
Читати
Вони працюють
Читати
Вагонів менше, пасажирів більше
Читати
Загинули українці
Читати
До уваги опікунів тяжкохворих дітей
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове