Архів
П’ятниця,
9 листопада 2018 року

№ 86 (19633)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала

Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Чи ростимуть маслини на Одещині?

До редакції надійшов лист від П. О. Древаля з Білгорода-Дністровського, що в Одеській області, який переживає за свою оливу. Саджанець дві зими був у хаті, а минулої весни «переселився» в садок. А попереду зима...

МАСЛИНА європейська (олива) походить з прибережних районів Середземномор’я, зокрема Лівану і Сирії, Малої Азії та Північного Ірану. Плоди цього дерева є поширеним харчовим продуктом Середземноморського регіону, зокрема джерелом маслинової олії.

У районах із м’яким теплим кліматом ця культура може рости у відкритому ґрунті. При більш суворих кліматичних умовах її висаджують в оранжереї, зимовому саду або будь-якому іншому теплому, світлому, просторому приміщенні. Тому, шановний аматоре, вам слід подбати про своє деревце і спорудити надійне укриття на зиму від морозів та обледенінь, які взимку часто трапляються на Одещині. У такій споруді має бути сухо, тому слід забезпечити хорошу вентиляцію, аби стовбур не вкрився цвіллю. Укриття може бути, приміром, таким. Потрібно вбити кілочки (достатньо 4 штук) навколо деревця і натягнути будь-який природний чи штучний утеплювальний матеріал — солом’яні або очеретяні мати, мішковину, повсть, цупкий папір і зафіксувати його. Або обставити рослину з чотирьох боків дерев’яними щитами і обкласти ялиновим гіллям, сухим листям тощо.

Узимку укриття треба періодично провітрювати. Робити це слід у безвітряні сонячні дні.

Олива світло- і вологолюбна, посухостійка культура, витримує короткочасні приморозки до мінус 10ОС. При мінус 15 градусах рослина гине. Навіть за незначного зниження температури різко погіршується смак плодів і оливкового масла.

Олива європейська — вічнозелене дерево, максимальна висота якого становить близько 10 м. У середньому дерево виростає до 5-6 м. Нове листя формується з весни по осінь і змінюється один раз на два роки.

Цвісти дана культура починає на 10-й рік після посадки, плодоносити — в 20-річному віці. Врожай дає двічі на рік. З одного дерева можна зібрати 20-25 кг плодів.

Маслина віддає перевагу вапняним ґрунтам. Завдяки потужній, сильнорозгалуженій кореневій системі добре росте на кам’янисто-піщаних ґрунтах.

Рясні врожаї дають тільки садові сорти дерев, які гарантують регулярне плодоношення.

Версія для друку          До списку статтей

ОСТАННІМИ роками серед садівників зав’язалася дискусія, чи варто білити дерева перед зимою. Втім, більшість усе-таки схиляється до думки, що цей захід є одним із найважливіших у комплексі захисту рослин. Отож білити потрібно. А на яку висоту і чим, розповімо в одному з матеріалів номера.

Пластик давно вже в нашому повсякденному житті. Певно, треба сказати — на жаль. Адже поряд із дешевизною та зручністю цього досягнення хімічної промисловості вже загальновідомо про шкідливий уплив такого «блага» на людський організм і екологію. Тож агітуємо за те, щоб повернутися до «старих добрих» емальованих мисок і глиняних горщиків. Однак у деяких ситуаціях пластиковий контейнер став незамінним: скажімо, носимо в ньому на роботу обід. Як применшити шкоду цього матеріалу на їжу — тема нашої статті.

Квасолю можна назвати національним продуктом, бо і борщ без неї не борщ, і вінегрет, смачна вона й у тушкованому вигляді. Але як правильно її приготувати, щоб не вадила людському організму, себто не спричиняла здуття кишківнику і погане травлення? Проведемо такий собі квасоляний лікбез.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове