П’ятниця, 9 листопада 2018 року № 86 (19633)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19633/print.php?n=40605

Чи ростимуть маслини на Одещині?

До редакції надійшов лист від П. О. Древаля з Білгорода-Дністровського, що в Одеській області, який переживає за свою оливу. Саджанець дві зими був у хаті, а минулої весни «переселився» в садок. А попереду зима...

МАСЛИНА європейська (олива) походить з прибережних районів Середземномор’я, зокрема Лівану і Сирії, Малої Азії та Північного Ірану. Плоди цього дерева є поширеним харчовим продуктом Середземноморського регіону, зокрема джерелом маслинової олії.

У районах із м’яким теплим кліматом ця культура може рости у відкритому ґрунті. При більш суворих кліматичних умовах її висаджують в оранжереї, зимовому саду або будь-якому іншому теплому, світлому, просторому приміщенні. Тому, шановний аматоре, вам слід подбати про своє деревце і спорудити надійне укриття на зиму від морозів та обледенінь, які взимку часто трапляються на Одещині. У такій споруді має бути сухо, тому слід забезпечити хорошу вентиляцію, аби стовбур не вкрився цвіллю. Укриття може бути, приміром, таким. Потрібно вбити кілочки (достатньо 4 штук) навколо деревця і натягнути будь-який природний чи штучний утеплювальний матеріал — солом’яні або очеретяні мати, мішковину, повсть, цупкий папір і зафіксувати його. Або обставити рослину з чотирьох боків дерев’яними щитами і обкласти ялиновим гіллям, сухим листям тощо.

Узимку укриття треба періодично провітрювати. Робити це слід у безвітряні сонячні дні.

Олива світло- і вологолюбна, посухостійка культура, витримує короткочасні приморозки до мінус 10ОС. При мінус 15 градусах рослина гине. Навіть за незначного зниження температури різко погіршується смак плодів і оливкового масла.

Олива європейська — вічнозелене дерево, максимальна висота якого становить близько 10 м. У середньому дерево виростає до 5-6 м. Нове листя формується з весни по осінь і змінюється один раз на два роки.

Цвісти дана культура починає на 10-й рік після посадки, плодоносити — в 20-річному віці. Врожай дає двічі на рік. З одного дерева можна зібрати 20-25 кг плодів.

Маслина віддає перевагу вапняним ґрунтам. Завдяки потужній, сильнорозгалуженій кореневій системі добре росте на кам’янисто-піщаних ґрунтах.

Рясні врожаї дають тільки садові сорти дерев, які гарантують регулярне плодоношення.