Архів
П’ятниця,
7 вересня 2018 року

№ 69 (19616)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Санкції продовжаться

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Тереза Мей засудила Росію за Донбас, Крим і Солсбері та пообіцяла нові санкції.

Докладніше...
Відпрацюють спільні дії

США перекинули в Європу стратегічні бомбардувальники В-52 «Stratofortress» для навчань НАТО.

Докладніше...
Категорично проти незалежності

ІСПАНІЯ. Офіційний Мадрид запропонував каталонцям провести референдум про розширення автономії Каталонії.

Докладніше...
Геноцид за релігійною ознакою

М’ЯНМА. В ООН визнали геноцид проти народу рохінджа.

Докладніше...
Хиткі мости взаєморозуміння

КОРЕЙСЬКИЙ ПІВОСТРІВ. У Пхеньяні з 18 по 20 вересня відбудеться третій міжкорейський саміт.

Докладніше...
Своя рука — владика?

БРАЗИЛІЯ. Правоохоронці представили докази провини президента Мішеля Темера у корупції.

Докладніше...
Земля двигтіла під ногами

ЯПОНІЯ. На острові Хоккайдо стався землетрус магнітудою 7 балів.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Освіта

Учню має бути комфортно

Олена БЕГМА.

Розроблено новітні гігієнічні стандарти для всіх типів закладів загальної середньої освіти. Цей документ, що регулює навчання дітей у школі, має бути затверджений урядом до кінця року. Він передбачає запровадження ряду принципових змін.

ЗОКРЕМА, буде скорочена тривалість виконання домашніх завдань. На їх виконання не рекомендується відводити понад одну годину в 3—9 класах та до півтори години у 10—12-му. Тобто якщо сукупно дитині вчителі зададуть стільки, що вона з усім не впорається за визначений час, це буде вважатися порушенням санітарних норм навчання, а отже, і прав дитини. Такий тепер освітній акцент: домашні завдання жодним чином не мають перевтомлювати школяра, позбавляти його повноцінного дозвілля.

Тим часом для учнів першого і другого класів домашні завданні взагалі не рекомендовані.

Також школи дістануть змогу самостійно організовувати простір. Зокрема, скасовані нормативи щодо відстані між партами. Тобто тепер розставляти парти у класі можна як хочеш, хоч і колом, і зсувати в один великий стіл… Водночас у 1-4 класах рекомендовано облаштовувати місця для відпочинку та ігор.

Нові санітарні правила передбачають і використання педагогами у навчальному процесі інтерактивних дошок, мультимедійних технологій та пристроїв. Як відомо, у деяких школах уже є таке оснащення, вчителі з ним працюють. Проте, як засвідчили лікарі-гігієністи, коли їх умикають удень, дітям часто доводиться напружувати зір, щоб роздивитися зображення. Часом учителі зашторюють класну кімнату, щоби притінити її, але роблять це на власний розсуд. У нових гігієнічних нормах роботи шкіл зазначено конкретно, яким має бути рівень загального освітлення у класі, щоби забезпечити «комфортну зорову контрастність для учнів». Водночас ідеться і про те, якою мінімально припустимою має бути швидкість роботи Інтернету, зернистість моніторів та облаштування кожного комп’ютерного місця.

Окремий розділ — харчування. Щоденне меню шкіл повинне включати, як мінімум, чотири страви, а калорійність обіду становити близько 30% від добової потреби в енергії. Також у розроблених рекомендаціях чітко визначена максимально допустима кількість цукру та солі в різних стравах…

Між іншим, у нашій країні санітарні норми для школярів не переглядались уже понад 17 років. І, на думку експертів, деякі з них занадто суворі для дитини. Зокрема, ними передбачено, що вже у другому класі учні можуть висиджувати щодня по 6-7 уроків. Годі казати, як стомлюються діти. Або ще приклад. Нині чинні правила допускають, що загальноосвітній заклад може існувати без централізованого водопостачання і з туалетом надворі. За новими санітарними нормами такі заклади взагалі не мають права приймати учнів, не те що навчати. Так само школи не можуть працювати у непристосованих приміщеннях.

У Міністерстві охорони здоров’я зазначають, що прийняття проекту наказу дасть змогу створити безпечні умови для організації освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти усіх форм власності.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
До нас приїхав МВФ
Читати
Здорожчання неминуче
Читати
Добавка за небезпеку
Читати
Гідний фільм — гідна нагорода
Читати
Не тим приладом міряють
Читати
За 100 грн уже не купуватимуть
Читати
Рахунок на мільйони
Читати
Будьте пильні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове