П’ятниця, 7 вересня 2018 року № 69 (19616)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19616/print.php?n=40017

  • Освіта

Учню має бути комфортно

Олена БЕГМА.

Розроблено новітні гігієнічні стандарти для всіх типів закладів загальної середньої освіти. Цей документ, що регулює навчання дітей у школі, має бути затверджений урядом до кінця року. Він передбачає запровадження ряду принципових змін.

ЗОКРЕМА, буде скорочена тривалість виконання домашніх завдань. На їх виконання не рекомендується відводити понад одну годину в 3—9 класах та до півтори години у 10—12-му. Тобто якщо сукупно дитині вчителі зададуть стільки, що вона з усім не впорається за визначений час, це буде вважатися порушенням санітарних норм навчання, а отже, і прав дитини. Такий тепер освітній акцент: домашні завдання жодним чином не мають перевтомлювати школяра, позбавляти його повноцінного дозвілля.

Тим часом для учнів першого і другого класів домашні завданні взагалі не рекомендовані.

Також школи дістануть змогу самостійно організовувати простір. Зокрема, скасовані нормативи щодо відстані між партами. Тобто тепер розставляти парти у класі можна як хочеш, хоч і колом, і зсувати в один великий стіл… Водночас у 1-4 класах рекомендовано облаштовувати місця для відпочинку та ігор.

Нові санітарні правила передбачають і використання педагогами у навчальному процесі інтерактивних дошок, мультимедійних технологій та пристроїв. Як відомо, у деяких школах уже є таке оснащення, вчителі з ним працюють. Проте, як засвідчили лікарі-гігієністи, коли їх умикають удень, дітям часто доводиться напружувати зір, щоб роздивитися зображення. Часом учителі зашторюють класну кімнату, щоби притінити її, але роблять це на власний розсуд. У нових гігієнічних нормах роботи шкіл зазначено конкретно, яким має бути рівень загального освітлення у класі, щоби забезпечити «комфортну зорову контрастність для учнів». Водночас ідеться і про те, якою мінімально припустимою має бути швидкість роботи Інтернету, зернистість моніторів та облаштування кожного комп’ютерного місця.

Окремий розділ — харчування. Щоденне меню шкіл повинне включати, як мінімум, чотири страви, а калорійність обіду становити близько 30% від добової потреби в енергії. Також у розроблених рекомендаціях чітко визначена максимально допустима кількість цукру та солі в різних стравах…

Між іншим, у нашій країні санітарні норми для школярів не переглядались уже понад 17 років. І, на думку експертів, деякі з них занадто суворі для дитини. Зокрема, ними передбачено, що вже у другому класі учні можуть висиджувати щодня по 6-7 уроків. Годі казати, як стомлюються діти. Або ще приклад. Нині чинні правила допускають, що загальноосвітній заклад може існувати без централізованого водопостачання і з туалетом надворі. За новими санітарними нормами такі заклади взагалі не мають права приймати учнів, не те що навчати. Так само школи не можуть працювати у непристосованих приміщеннях.

У Міністерстві охорони здоров’я зазначають, що прийняття проекту наказу дасть змогу створити безпечні умови для організації освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти усіх форм власності.