Архів
Четвер,
23 серпня 2018 року

№ 64 (19611)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Горіхове листя в компості

«Торік зробив компост із листя горіха, додав зовсім трохи бур’янів. До осені компост гарно перегнив, і я ним «підгодував» суницю садову. За якийсь час листя на суничній грядці буквально згоріло. Навесні цього року потроху відросло, але цвіту й урожаю не було. То що, горіхове листя не можна пускати на компост?» — такого листа надіслав до редакції М. П. Криворучко із с. Вишеньки Хмільницького району Вінницької області.

АГІТУВАТИ за компост, мабуть, нікого не потрібно, всі городники знають, як він сприяє підвищенню врожайності. Й опале листя фруктових дерев можна чудово використовувати як добриво. Але що стосується горіхового у такій якості, то слід бути обережним. Воно містить юглон — токсичну речовину. Тому в компості такого листя повинно бути не більше однієї четвертої частини.

Щоб плодові дерева щедро вам віддячували, їх можна удобрювати з використанням листя горіха таким чином. Обкопайте яблуню, абрикосу, сливу тощо. Зніміть верхній шар ґрунту на глибину до 20 см, не зачіпаючи коріння рослин. Засипте сюди листя цього дерева, себто «рідне», змішане з листям волоського горіха і двома склянками курячого посліду. Полийте невеликою кількістю води. Через два-три дні засипте ґрунтом.

Для приготування компосту, призначеного для підживлення городу, листя фруктових дерев, бур’яни, будь-яку органіку і горіхове листя (але не переборщіть, не більше чверті від загальної маси) укладіть у купу, добре пролийте водою з азотними добривами (20-30 г на відро). З настанням весни підворушіть його вилами або перекладіть і полийте, якщо в цьому є необхідність, себто довго не було дощів.

Добре слово можна сказати про сажу з листя волоського горіха. Вона містить чимало поживних елементів — калій (15-20%), кальцій (6-9%), фосфор (5%), магній, цинк, залізо і сірку. Токсична речовина юглон при спалюванні повністю розкладається, тому така сажа не становить небезпеки для овочевих культур, а, навпаки, є дуже корисною як добриво. Особливо таке добриво доцільно застосовувати в садку, якщо ґрунт має підвищений рівень кислотності.

Версія для друку          До списку статтей

ДЕКОРАТИВНІ ставочки на обійсті вже давно не дивина. Але ж їх можна використовувати і для одержання прибутку. Скажімо, вирощуючи коропів. До того ж це така цікава справа. А ми розповімо, з чого почати та про що турбуватися надалі.

Думки стосовно кормових добавок у селян різні. Одні вважають їх корисними, інші ставляться насторожено. Тож тема вже, так би мовити, напрошувалась. Отже, які є препарати та для чого і як вони застосовуються у хліві й на пташиному подвір’ї. Втім, відразу застереження: щоб не було негативних наслідків, слід ретельно дотримуватися рекомендованих норм.

А заголовок ще одного матеріалу, взятий із вірша Антоніни Грицаюк, скаже сам за себе. Мова про півонії, які саме пора розсаджувати. А це така квітка, яка може довго «сидіти», не бажаючи розквітати, а якщо вже зацвіте, то зазвичай залишається з нами на все життя. Тож чим досягається останнє?

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове