![]() |
|
|
||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Розмноження кісточкових кореневими живцями НАЙПРОСТІШИЙ спосіб збереження цінного сорту старого плодового дерева кісточкових порід (сливи, вишні) — кореневими живцями. Для цього восени обережно відкопують боковий корінь і відрізають од нього кілька живців завдовжки до півметра. Важливо при цьому зберігати полярність кінцівок, що має значення при посадці живців. Для цього дотримуються простого правила: зріз на віддаленому кінці роблять навскіс, а ближній — прямий. Нарізані корінці зв’язують у пучок і зберігають у траншеї до весни косими зрізами догори. Спочатку живці присипають піском, а затим землею. Навесні, щойно прогріється земля, кореневі живці розрізають і ділять на відрізки завдовжки 10-15 сантиметрів. Знову ж таки, пам’ятаючи про полярність живців. При висаджуванні їх косий кінець має бути в землі. Висаджувати слід у добре оброблений ґрунт вертикально або з невеликим нахилом. Найкраще вирощувати саджанці з кореневих живців у парничку: там найоптимальніші умови для вкорінення. Субстратом може бути земля, або торф і пісок (у співвідношенні 3:1), або земля, торф і пісок (3:1:1). Висаджують живці у добре зволожену суміш, заглиблюючи на 2-3 см. Подальший догляд полягає у щоденному поливанні вранці та ввечері протягом двох тижнів, а потім раз на два-три дні. Після появи паростків рослини підживлюють нітроамофоскою — 30 г на відро води. Цього достатньо, аби полити квадратний метр площі. Зазвичай на осінь другого року саджанці готові до пересадки на постійне місце. Тобто вони виростають заввишки до метра і мають штамб завтовшки до 15 міліметрів. Версія для друку До списку статтей | ДОСИТЬ щедрі цього року садки, зокрема, вгиналися гілки під вагою помаранчевих плодів в абрикосів. Але ж хочеться, як той казав, стабільності, щоби було чим посмакувати і наступного сезону. Що має зробити господар саме цієї пори, аби на осінь визріли крупні квіткові бруньки — великою мірою запорука гарного врожаю? Про це піде мова в наступному куточку. А зараз ми повинні впорати сливовий достаток. Сподіваємось, вам сподобаються дібрані нами рецепти консервування сизих плодів, адже вони досить оригінальні й дають змогу зберегти на зиму неповторний сливовий букет. І — ще один матеріал на «заготівельну» тематику, про кабачки. Але не консервовані, а свіжі, себто як заготувати їх такими на тривалий час. Мороки з підготовкою менше, ніж із консервуванням, а, погодьтеся, набагато корисніші для здоров’я страви з тушкованих, смажених або запечених сирих кабачків. Якщо зробите все правильно, зеленкуваті овочі лежатимуть у вас упродовж чотирьох-п’яти місяців.
|