Архів
П’ятниця,
10 серпня 2018 року

№ 61 (19608)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
 Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Розмноження кісточкових кореневими живцями

НАЙПРОСТІШИЙ спосіб збереження цінного сорту старого плодового дерева кісточкових порід (сливи, вишні) — кореневими живцями. Для цього восени обережно відкопують боковий корінь і відрізають од нього кілька живців завдовжки до півметра. Важливо при цьому зберігати полярність кінцівок, що має значення при посадці живців. Для цього дотримуються простого правила: зріз на віддаленому кінці роблять навскіс, а ближній — прямий. Нарізані корінці зв’язують у пучок і зберігають у траншеї до весни косими зрізами догори. Спочатку живці присипають піском, а затим землею. Навесні, щойно прогріється земля, кореневі живці розрізають і ділять на відрізки завдовжки 10-15 сантиметрів. Знову ж таки, пам’ятаючи про полярність живців. При висаджуванні їх косий кінець має бути в землі. Висаджувати слід у добре оброблений ґрунт вертикально або з невеликим нахилом.

Найкраще вирощувати саджанці з кореневих живців у парничку: там найоптимальніші умови для вкорінення. Субстратом може бути земля, або торф і пісок (у співвідношенні 3:1), або земля, торф і пісок (3:1:1). Висаджують живці у добре зволожену суміш, заглиблюючи на 2-3 см. Подальший догляд полягає у щоденному поливанні вранці та ввечері протягом двох тижнів, а потім раз на два-три дні. Після появи паростків рослини підживлюють нітроамофоскою — 30 г на відро води. Цього достатньо, аби полити квадратний метр площі.

Зазвичай на осінь другого року саджанці готові до пересадки на постійне місце. Тобто вони виростають заввишки до метра і мають штамб завтовшки до 15 міліметрів.

Версія для друку          До списку статтей

ДОСИТЬ щедрі цього року садки, зокрема, вгиналися гілки під вагою помаранчевих плодів в абрикосів. Але ж хочеться, як той казав, стабільності, щоби було чим посмакувати і наступного сезону. Що має зробити господар саме цієї пори, аби на осінь визріли крупні квіткові бруньки — великою мірою запорука гарного врожаю? Про це піде мова в наступному куточку.

А зараз ми повинні впорати сливовий достаток. Сподіваємось, вам сподобаються дібрані нами рецепти консервування сизих плодів, адже вони досить оригінальні й дають змогу зберегти на зиму неповторний сливовий букет.

І — ще один матеріал на «заготівельну» тематику, про кабачки. Але не консервовані, а свіжі, себто як заготувати їх такими на тривалий час. Мороки з підготовкою менше, ніж із консервуванням, а, погодьтеся, набагато корисніші для здоров’я страви з тушкованих, смажених або запечених сирих кабачків. Якщо зробите все правильно, зеленкуваті овочі лежатимуть у вас упродовж чотирьох-п’яти місяців.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове