П’ятниця, 10 серпня 2018 року № 61 (19608)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19608/print.php?n=39772

Розмноження кісточкових кореневими живцями

НАЙПРОСТІШИЙ спосіб збереження цінного сорту старого плодового дерева кісточкових порід (сливи, вишні) — кореневими живцями. Для цього восени обережно відкопують боковий корінь і відрізають од нього кілька живців завдовжки до півметра. Важливо при цьому зберігати полярність кінцівок, що має значення при посадці живців. Для цього дотримуються простого правила: зріз на віддаленому кінці роблять навскіс, а ближній — прямий. Нарізані корінці зв’язують у пучок і зберігають у траншеї до весни косими зрізами догори. Спочатку живці присипають піском, а затим землею. Навесні, щойно прогріється земля, кореневі живці розрізають і ділять на відрізки завдовжки 10-15 сантиметрів. Знову ж таки, пам’ятаючи про полярність живців. При висаджуванні їх косий кінець має бути в землі. Висаджувати слід у добре оброблений ґрунт вертикально або з невеликим нахилом.

Найкраще вирощувати саджанці з кореневих живців у парничку: там найоптимальніші умови для вкорінення. Субстратом може бути земля, або торф і пісок (у співвідношенні 3:1), або земля, торф і пісок (3:1:1). Висаджують живці у добре зволожену суміш, заглиблюючи на 2-3 см. Подальший догляд полягає у щоденному поливанні вранці та ввечері протягом двох тижнів, а потім раз на два-три дні. Після появи паростків рослини підживлюють нітроамофоскою — 30 г на відро води. Цього достатньо, аби полити квадратний метр площі.

Зазвичай на осінь другого року саджанці готові до пересадки на постійне місце. Тобто вони виростають заввишки до метра і мають штамб завтовшки до 15 міліметрів.