Архів
Понеділок,
18 червня 2018 року

№ 46 (19593)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Три компромісні сценарії

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Уряд назвав три сценарії для голосування парламенту щодо Brexit.

Докладніше...
У путах міграційної проблеми

ФРАНЦІЯ заявила про готовність прийняти мігрантів із «Aquarius».

Докладніше...
Нова назва для Македонії

ГРЕЦІЯ і МАКЕДОНІЯ підписали попередню угоду про перейменування останньої на «Республіку Північна Македонія».

Докладніше...
Вічно непримиренні

АФГАНІСТАН. Новий масовий теракт стався у провінції Нан-гархар.

Докладніше...
Мирна угода під питанням

КОЛУМБІЯ. Кандидат від правої коаліції переміг на виборах президента.

Докладніше...
Острови розбрату

ПІВДЕННА КОРЕЯ почала військові навчання поблизу спірних із Японією островів Токто.

Докладніше...
Торговельна митна війна

КИТАЙ анонсував дзеркальні мита у відповідь Дональду Трампу.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Молодіжна панорама

Амбітні, інтернет-залежні й самотні

Олена КОЩЕНКО.

БАТЬКИ дорослих (після 18 років) дітей здебільшого прагнуть дати нащадку вищу освіту, потім попіклуватися прилаштувати сина або дочку на більш-менш комфортну роботу, оженити (віддати заміж) і, як мінімум, залишити у спадок квартиру або хату… Така ментальність нашого старшого покоління. У той же час пріоритети цих дітей, яких соціологи умовно називають поколінням Z, істотно різняться від батьківських. Зокрема, ось що засвідчило дослідження, проведене в нашій країні міжнародною організацією «Світовий альянс YMCA», яка втілює соціологічні програми для молоді у 119 країнах.

В Україні підросло покоління амбітних, інтернетзалежних і самотніх громадян. Так, серед життєвих цінностей молоді інститут сім’ї посідає далеко не перше місце. Не поспішають юнаки та дівчата реєструвати шлюб і народжувати дітей. Цей, хоча, визнають, також важливий для них етап життя, вони відкладають «на потім», ставлячи його після «знайти роботу, яка б відповідала матеріальним потребам» і «нажити статків». Для чого готові «полишити батьків і виїхати за кордон».

Що ж заважає молодим людям реалізувати свої амбіції в Україні? Насамперед, як засвідчило опитування, низька якість вищої освіти, економічні негаразди в країні, тотальна корумпованість влади. Найбільше молодь довіряє церкві та волонтерам, а найменше — політичним партіям і Верховній Раді.

Від біди не зарікайся

У КРИВОМУ РОЗІ на Дніпропетровщині відкрито притулок для молодих земляків, які опинились в нелегких життєвих обставинах — «З надією в майбутнє». Цей кризовий соціальний центр розрахований на одночасне перебування в ньому 30 осіб. На сьогодні це найбільший подібний заклад в Україні.

Свого часу відведену міською владою будівлю під нього капітально відремонтували, облаштували за міжнародними стандартами. Тут працюють кваліфіковані фахівці. Спільних зусиль доклали не лише міськрада, а й представництво Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні та Німецького товариства міжнародного співробітництва «GIZ» (міжнародні організації спонсорували проект).

Те, що подібні притулки потрібні, доводить саме життя. Сьогодні їх в Україні вісім. Здебільшого до них звертаються молоді жінки — в основному жертви домашнього насильства, а також підлітки, які конфліктують зі старшим поколінням. Кожному, хто опинився в скрутній життєвій ситуації, тут нададуть прихисток, зазвичай на три місяці, але в окремих випадках термін можуть подовжити. Утім, найголовніше — допомогти людині вийти зі складної ситуації. До цього докладають зусиль соціальні служби, поліція, медики, громадські організації.

Дорогу завзятим

АРТЕМУ Кухаренку нині 24 роки. Коли він балотувавсь у 2015 році на посаду подільського сільського голови у Золотоніському районі Черкащини, то був ще студентом. Тоді його кандидатуру підтримали 80% селян. Нині він наймолодший сільський голова в Україні.

Заступивши на посаду, Артем насамперед узявся за ремонт доріг. На асфальтування грошей не вистачало, тож вирішили залатати величезні ями бетоном. Коштами допомогли районна рада і спонсори, але левову частку селяни зібрали самі, влаштувавши благодійний концерт. Потім у сільських освітніх закладах замінили вікна і двері, закупили у шкільні класи нові парти, а для дитсадка — ліжечка та іграшки. Відновили вуличне освітлення, будинок культури, в якому незабаром відкриються кінотеатр і тренажерний зал.

У селі живуть 800 чоловік, більшість працює на місцевих фермах. Сільська молодь не поспішає тікати до міста. В планах молодого та амбітного керівника громади — створити у селі зони відпочинку, відновити озеро, прокласти водогін, капітально відремонтувати дороги, організувати сміттєвий кооператив... Та найголовніше, каже Артем, знайти інвесторів, які б створили на території громади підприємства і дали селянам роботу.

Розширюючи світогляд

ВОЛОНТЕРИ із 73 держав — носії англійської, французької та німецької мов вже стали до роботи у майже 700 школах та оздоровчих таборах, де впродовж чотирьох літніх змін розповідатимуть українським підліткам про свої країни та допомагатимуть їм в опануванні іноземних мов. Вони прибули в Україну у рамках міжнародної освітньої програми для молоді країн Східної Європи. Прикметно, що нині до неї включені й спеціальні заняття для шкільних учителів іноземних мов, які в оздоровницях працюватимуть вожатими.

Загалом за три роки втілення в Україні проектів «GoCamp», до них уже залучено понад 150 тисяч українських школярів. З року в рік охочих вдосконалити знання іноземних мов усе більше. Адже молодь розуміє: це відкриває нові перспективи, розширює світогляд.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Паски» затягуються
Читати
Хліб є...
Читати
...Та нема сала і м’яса
Читати
Ягідники наступають
Читати
Хвороби — від ґрунту
Читати
Виявляється, не знав
Читати
Землю продовжують скуповувати
Читати
Чи довго так протягнемо?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове