Архів
Понеділок,
18 червня 2018 року

№ 46 (19593)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Три компромісні сценарії

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Уряд назвав три сценарії для голосування парламенту щодо Brexit.

Докладніше...
У путах міграційної проблеми

ФРАНЦІЯ заявила про готовність прийняти мігрантів із «Aquarius».

Докладніше...
Нова назва для Македонії

ГРЕЦІЯ і МАКЕДОНІЯ підписали попередню угоду про перейменування останньої на «Республіку Північна Македонія».

Докладніше...
Вічно непримиренні

АФГАНІСТАН. Новий масовий теракт стався у провінції Нан-гархар.

Докладніше...
Мирна угода під питанням

КОЛУМБІЯ. Кандидат від правої коаліції переміг на виборах президента.

Докладніше...
Острови розбрату

ПІВДЕННА КОРЕЯ почала військові навчання поблизу спірних із Японією островів Токто.

Докладніше...
Торговельна митна війна

КИТАЙ анонсував дзеркальні мита у відповідь Дональду Трампу.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Геополітика

«Зроби мені приємність»

Михайло ГУБАШ.

Президент США Дональд Трамп здивував увесь світ заявою про можливість повернення Росії до участі в «Групі семи» (G7) у форматі «Групи восьми» (G8). Новий прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте підтримав позицію Трампа. Натомість решта членів «Великої сімки» та лідери Європейського Союзу виступили проти повернення РФ до клубу провідних світових держав.

НАГАДАЄМО: до 2014 року Росія брала участь у самітах разом зі США, Великою Британією, Німеччиною, Францією, Італією, Японією і Канадою. Організація тоді називалася «Група восьми». Після анексії Криму членство Росії було припинене.

І от, чотири роки по тому, — такий холодний душ від керівника чи не найголовнішого союзника України у справі відновлення її територіальної цілісності! На перший погляд, своєю заявою американський президент розколює єдність Заходу в протистоянні агресивній політиці Кремля, яку той провадить, зокрема, в Сирії та Україні. Проте трохи згодом Дональд Трамп, коментуючи підсумки нещодавнього саміту G7 у Канаді, пояснив, чому саме він вважає доцільним повернення РФ до цієї організації: «Ми витратили близько двадцяти п’яти відсотків часу, говорячи про Росію, і я сказав собі: «Чи не краще було б, якщо б вони були тут? Я не за Росію, я за Сполучені Штати. Ось, наприклад, якщо б Володимир Путін сидів поруч мене за столом замість когось за вечерею напередодні в Канаді, я міг би сказати: «Зроби мені приємність — вийди з Сирії, зроби мені приємність — вийди з України, тобі там не місце». Гадаю, у мене, ймовірно, були б гарні стосунки з ним, або розмова була б краща, аніж по телефону».

В цих словах лідера Сполучених Штатів — правда. Страшна правда. Ці кілька речень, сказаних кореспондентові американського видання, пояснюють ситуацію у світі й зокрема в Україні краще за багатослівні роз’яснення і довгі пояснення різного роду експертів, оглядачів, спостерігачів, політиків і дипломатів. Варто одній людині сказати: «Зроби мені приємність», а другій (в обмін на якусь іншу «люб’язність») на це погодитись, як відразу ж у двох країнах може закінчитися війна...

Чи не саме в цьому й криється відповідь на запитання: а чого ж вона, війна, взагалі там розпочалась? Втім, від самого початку кривавої бані було зрозуміло, хто з ким, за що і чиїми руками воює...

Сумно.

P.S. Чимало самовпевнених або заангажованих «знавців» характеризують Трампа як такого собі вискочня, якесь непорозуміння або й узагалі йолопа, котрий розуміється лише на бізнесі й аж ніяк не на політиці. Годі, хлопці. Випадкові люди на таку посаду в США не потрапляють. Згадайте, скільки років «цивілізований світ» тиснув санкціями на Північну Корею за її ракетно-ядерну програму? Радбез ООН кілька резолюцій з цього приводу ухвалив і навіть створив відповідний санкційний Комітет. Та все виявилося марним. І тут у справу втрутився «нетямущий» Трамп. І сказав лідерові КНДР Кім Чен Ину щось на кшталт: «Зроби мені приємність». Результат вам відомий.

Ну а що ж з Україною? З огляду на те, що у втраті нею Криму Трамп звинуватив свого попередника, шанс у Неньки залишається: мовляв, Барак Обама дозволив Росії відібрати в України півострів і частину Донбасу, а я — поверну.

Та все одно сумно.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Паски» затягуються
Читати
Хліб є...
Читати
...Та нема сала і м’яса
Читати
Ягідники наступають
Читати
Хвороби — від ґрунту
Читати
Виявляється, не знав
Читати
Землю продовжують скуповувати
Читати
Чи довго так протягнемо?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове