Архів
Понеділок,
18 червня 2018 року

№ 46 (19593)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник

Соняшник № 737

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО. Малював Олексій КОХАН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Відповідає «Соняшник»

Чому від вентилятора прохолодно?

Спекотного дня приємно посидіти під прохолодним потоком повітря, який жене вентилятор. А й справді, чому він прохолодний? Звісно, цей електричний прилад не охолоджує повітря, він просто влаштовує примусову конвекцію (є таке фізичне поняття), за якої тепло від людського тіла передається в навколишнє повітряне середовище. Спробуємо пояснити докладніше.

Справа в тому, що людський організм реагує не спеку підвищеним потовиділенням. Коли волога випаровується (чи то з поверхні шкіри, чи зі слизової оболонки при диханні), вона забирає із собою і зайве тепло. Але шар повітря навколо тіла нагрівається і вже перестає вбирати вологу. Тоді піт припиняє випаровуватись, процес теплообміну уповільнюється. Відтак людина починає особливо відчувати спеку і задуху. Що треба зробити, згідно з фізичним законом конвекції? Належить якось замістити насичене вологою повітря навколо нас іншим, сухішим. Найпростіше його «здути» з тіла спрямованим повітряним струменем. Ось чому вентилятор такий ефективний у сухому кліматі навіть за відносно гарячого повітря і майже не охолоджує у дуже вологому кліматі.

Тим же способом — обдуваючи з вентилятора — можна змусити швидше розтанути і морозиво, тобто «нагріти» його. Різниця лише в тому, що вентилятор зідме з морозива не нагріте тілом повітря, як у попередньому разі, а, навпаки, охолоджене — принесе на його місце тепле повітря і тим самим посилить теплопередачу.

До речі, найпростіший і найвідоміший із давнини спосіб охолодження полягає у збільшенні площі поверхні «вентилятора». Зокрема, слонам, котрі змушені, на жаль, обходитися без вентиляторів, великі вуха потрібні саме для охолодження свого об’ємного тіла. А родичі добре знайомих нам кроликів, котрі живуть у спекотному кліматі, мають для цього довгі вуха. І чим жаркіше середовище їх оточує, тим вони довші.

Версія для друку          До списку статтей

Загадки

Нова посудина, а вся в дірках.

* * *

У річці купається — в сорочку не вдягається, в повітрі літає — завжди сухе буває.

* * *

Білий, як сніг, у пошані у всіх, до рота попав, там і пропав.

* * *

Чорний, а не крук, рогатий, а не віл, шість ніг без копит.

 

  • Криптограма

Добери ключі

Перед вами зашифрований повчальний вислів. Спробуйте його прочитати. Цифри треба замінити буквами, щоб утворилися слова. Певній цифрі відповідає певна буква. Слова-підказки — нижче.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове