Архів
Середа,
7 березня 2018 року

№ 18 (19565)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька
  • За рубежем
Перемогли євроскептики і друзі РФ

ІТАЛІЯ. Прем’єр-міністр іде у відставку через провал його партії на парламентських виборах.

Докладніше...
Нарешті є «велика коаліція»

НІМЕЧЧИНА. Соціал-демократи підтримали створення коаліції з правоцентристським блоком Ангели Меркель.

Докладніше...
Македонські пристрасті

У МАКЕДОНІЇ відбуваються масові протести проти перейменування країни.

Докладніше...
Заручники воєнного конфлікту

СИРІЯ. У Східну Гуту прибула автоколона з гуманітарною допомогою від ООН.

Докладніше...
Політичний маневр

ІЗРАЇЛЬ оголосив про готовність до прямих переговорів із Палестиною.

Докладніше...
Криза у верхах загострюється

СЛОВАЧЧИНА. Резонансне вбивство журналіста, який звинуватив уряд у корупції, спровокувало політичну кризу.

Докладніше...
Знову трусонуло

ІРАН. На півночі стався землетрус магнітудою 5,0.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Слід на Землі

Неодцвітна Квітка

Володимир БУРБАН.

Четвертого березня виповнилося 65 років від дня народження Квітки (Квітослави-Орисі) Цісик — американської співачки українського походження, яка зачаровувала своїм голосом цілі континенти.

ЇЇ ГОЛОС справді не переплутаєш і не зрівняєш ні з яким іншим. Наприкінці минулого століття він звучав на весь світ — за підрахунками музичних експертів, записи пісень у її виконанні загалом мали 22 мільярди прослуховувань.

Що за тих часів знали про знамениту американську співачку ми, відгороджені від світу залізною завісою? До нас долинало тільки якесь відлуння. А Квітка здобула в Сполучених Штатах Америки неймовірну популярність. Преса рясніла заголовками: «Унікальний голос!», «Фантастичний талант!», «Співай-щебечи, український соловейку!».

Вона була удостоєна найпрестижніших американських нагород — премії «Оскар» та «Золотий глобус» — за найкращі пісні до кінофільмів, отримувала чималі гонорари за участь у рекламному бізнесі. Виступала на одних підмостках із найвідомішими американськими рок- та поп-зірками. Ще в студентські роки співала в одному хорі з Майклом Джексоном.

Видатні співачки — явище для України звичне. Згадаймо легендарну Марусю Чурай, її духовну посестру Явдоху Зуїху, популярних у народі Соломію Крушельницьку, Оксану Петрусенко, Діану Петриненко, Євгенію Мірошниченко, Раїсу Кириченко — всіх не перелічити. Українські жінки несли нашу пісню у ближні й дальні світи. Яким же чином дивовижний український голос з’явився на Американському континенті?

Квітка Цісик із родини післявоєнних емігрантів. Батько закінчив Львівську консерваторію, був скрипалем-віртуозом. Заснував в Америці Український музичний інститут, у якому й викладав. Цісики мали двох доньок — обидві з дитинства були закохані в музику. Старша, Марічка, стала відомою піаністкою, а в меншій, Квітці, батько бачив скрипальку. Та її більше вабив спів. Іще школяркою була солісткою вокально-інструментальних груп, співала, що властиво для Америки, кантрі й джаз. Але в родині особливо шанувався український народний мелос, і Квітка душею прихилилася до його живильних джерел. Згодом записала два альбоми — «Пісні з України» та «Два кольори». На другому написала: «Ця збірка пісень є бажанням мого українського серця вплести радісні нитки у розшарпане життям полотно, на якому вишита доля нашого народу».

Квітка Цісик привнесла у виконання української пісні свіжий, оригінальний струмінь. Вона починала свою кар’єру як оперна співачка, отже, її манера виконання мала класичну чистоту і строгість. Проте водночас співачка зберегла українську ментальність. Її колоратурне сопрано, унікальний тембр голосу в поєднанні, сказати б, із галицьким колоритом витворили спів, від якого захоплює дух, бентежиться душа. Квітка дбала про висококласний музичний супровід, добираючи найкращих студійних музикантів і аранжувальників. Природний дар передавати глибокі почуття, винятково поставлений голос, найрідкісніша чистота вокалізації, відточеність кожної музичної фрази — ось що надавало чарівності її співу. А ще була робота над словом, українською літературною вимовою і наголосом. За тим прискіпливо стежила мати співачки — Іванна.

У піснях Квітки Цісик відчувається і трагічна скорбота, і легкий сум, і весела задерикуватість. Та й сама Квітка, розповідають, була легка на вдачу, проворна, привітна і безпосередня. Невисока на зріст (друзі жартували: «Наша Квітка має 2 метри без 53 сантиметрів…»), вона випромінювала потужну енергію, її аура приваблювала людей. У тендітному тілі жила полум’яна душа.

Мріяла заспівати на Батьківщині. Та її приїзд із матір’ю в Україну 1983 року відбувся, по суті, інкогніто: ім’я й пісні Квітки були під забороною. Другого приїзду не діждалася — пішла з життя, не доживши п’яти років до свого 45-річчя. Як і мати, і старша сестра, померла від раку грудей. Її прощальною піснею стали печальні «Журавлі» на слова Богдана Лепкого. Ім’я співачки присвоєно яскравій зірці в сузір’ї Оріон…

Квітці Цісик належать такі слова: «Я всім розповідала, яка в Україні красива, мелодійна музика та народ співучий, і зрозуміла, що повинна записати українські пісні… Я мріяла, що в Україні мене почують».

Чуємо, Квітко! А ім’я твоє навіки вплетене у пісенний вінок України.

Та не можемо не сказати і про наш біль. На наших очах українська народна пісня поволі вщухає. Люди старшого віку пам’ятають, як пісня уквітчувала село, навіть голодного 1947 року жінки і дівчата співали, повертаючись із поля, пісня лунала на токах, біля молотарки, на пасіці, злітала у бездонне небо на вечорницях і досвітках…

Невже ж станеться так, що краса народної поезії зів’яне, а живодайна криниця співаного слова замулиться і висохне?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Щоб студенти не мерзли
Читати
Обіцяють додати
Читати
I військовим теж
Читати
Ризикуємо програти
Читати
Грипують жорстко
Читати
Смачний експорт
Читати
Спродалися
Читати
Позбавляють себе життя
Читати
Хто ласий до нашого м’яса
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове