Архів
Середа,
7 березня 2018 року

№ 18 (19565)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька
  • За рубежем
Перемогли євроскептики і друзі РФ

ІТАЛІЯ. Прем’єр-міністр іде у відставку через провал його партії на парламентських виборах.

Докладніше...
Нарешті є «велика коаліція»

НІМЕЧЧИНА. Соціал-демократи підтримали створення коаліції з правоцентристським блоком Ангели Меркель.

Докладніше...
Македонські пристрасті

У МАКЕДОНІЇ відбуваються масові протести проти перейменування країни.

Докладніше...
Заручники воєнного конфлікту

СИРІЯ. У Східну Гуту прибула автоколона з гуманітарною допомогою від ООН.

Докладніше...
Політичний маневр

ІЗРАЇЛЬ оголосив про готовність до прямих переговорів із Палестиною.

Докладніше...
Криза у верхах загострюється

СЛОВАЧЧИНА. Резонансне вбивство журналіста, який звинуватив уряд у корупції, спровокувало політичну кризу.

Докладніше...
Знову трусонуло

ІРАН. На півночі стався землетрус магнітудою 5,0.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Корупція вбиває

Через що покінчила з життям студентка з Туркменистану?

Наталя Лебідь.

24tv.ua

Корупція негативно позначається на міжнародному іміджі нашої держави, стоїть на заваді притоку інвестицій, гальмує розвиток малого та середнього бізнесу. Якщо ж буде встановлено, що студентка Мукаддас Насирлаєва, яка навчалась у Київському медуніверситеті, вкоротила собі віку через хабар, який від неї вимагало керівництво закладу, то це стане першим випадком, коли корупційні дії чиновників призвели до смерті людини.

Версія адвоката

18-РІЧНА Мукаддас Насирлаєва, громадянка Туркменистану, 2017 року вступила на перший курс Медичного університету імені Богомольця — вчитися на стоматолога. Її студентство та життя в Києві було недовгим: 30 січня дівчина зникла безвісти. Далі історію розповідає адвокат родини Насирлаєвих Ровшанбек Розметов.

«Як з’ясувалося, — говорить юрист, — деканат по роботі з іноземними студентами НМУ ім. Богомольця вчасно не подав документів Мукаддас в міграційну службу для отримання тимчасової посвідки на проживання. За тиждень до зникнення студентки посольство Туркменистану попросило її принести завізовану деканом факультету заяву про сприяння у вирішенні питання з дозволом на проживання в Україні.

Заступник декана по роботі з іноземними студентами НМУ ім. Богомольця Тетяна Олександрівна Тимохіна, навіть не прочитавши заяви Мукаддас, порвала її і віддала в руки, сказавши, що нічого підписувати не буде. Очевидно, що Т. О. Тимохіна чекала — як і від інших студентів — подяки за послуги з одержання посвідки на проживання, а не порожню заяву. Заплакану Мукаддас чекала її двоюрідна сестра, студентка 2-го курсу цього ж вишу».

Батьки дівчини знали про проблему з отриманням дозволу на проживання. Вони пропонували їй виїхати з України і в’їхати заново з новою візою або взяти академвідпустку і продовжити навчання через рік.

Посольство Туркменистану в Україні запропонувало розв’язати проблему без виїзду Мукаддас із країни — за листом з університету щодо сплати штрафу за порушення режиму перебування в Україні. Однак деканат по роботі з іноземними студентами НМУ ім. Богомольця нічого для цього робити не хотів.

...Того фатального вечора Мукаддас задля вирішення питання з дозволом на проживання знову була на прийомі у заступника декана Т. О. Тимохіної. Після зустрічі з нею дівчина не поїхала додому, її телефон був вимкнений. Вона сіла в метро на станції «Політехнічний інститут», вийшла на станції «Дніпро», пройшлася набережною до моста Патона і стрибнула з нього.

«Через три дні після зникнення Мукаддас ми зрозуміли, що поліція шукатиме її довго і нудно, — каже Р. Розметов. — Завдяки друзям вдалося отримати доступ до відеозаписів метро. Так ми визначили, на якій станції Мукаддас вийшла. А вже потім підключилися співробітники Головного та Солом’янського управлінь поліції м. Києва і встановили місце трагедії».

Окрім Тетяни Тимохіної, правник покладає відповідальність за інцидент і на декана по роботі з іноземними студентами Володимира Сулика. А вони є ланкою ланцюжка, який тягнеться до керівництва вишу.

Наразі, додає він, цапом-відбувайлом призначена Тетяна Тимохіна, яку відсторонили від виконання обов’язків заступника декана по роботі з іноземними студентами на час розслідування ситуації зі зниклою студенткою.

Позиція медуніверситету

ТИМ ЧАСОМ у медуніверситеті відкидають будь-які звинувачення у причетності до смерті Мукаддас. «Ми не знаємо, що з нею сталось і де вона зараз, — ідеться на сайті вишу. — Медичний університет імені Богомольця всіляко сприятиме правоохоронним органам у розслідуванні зникнення студентки. На жаль, Мукаддас була відрахована з НМУ через порушення міграційного законодавства. Термін дії її візи закінчився 17.12.2017 року. До того часу Насирлаєва не оформила посвідку і не виїхала до Туркменистану, щоб отримати нову візу. 18 січня медичний університет повідомив про розірвання контракту з Мукаддас Насирлаєвою на підставі порушення студенткою міграційного законодавства, 24 січня їй було вдруге особисто повідомлено про підписання наказу про відрахування з університету, оскільки ситуація не змінилася», — йдеться в офіційній заяві навчального закладу.

Також у виші спростовують і те, що саме розмова з Тимохіною могла спровокувати самогубство дівчини. Навчальний заклад, таким чином, твердо стоїть на позиції, що у проблемах з протермінованою візою і, як наслідок, — з відрахуванням із вишу Мукаддас винна сама.

Тим часом адвокат Ровшанбек Розметов певен: дівчину відрахували з університету заднім числом. У заяві закладу стверджується, начебто вона 18 січня відрахована, а 24-го її нібито попередили. «Це неправда. Вона ще 29 січня ходила на заняття», — говорить правник.

Дії правоохоронців

ХАЙ там як, а коли є провина, має бути й покарання. «Київська місцева прокуратура №9 розпочала процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом доведення 18-річної громадянки Туркменистану до самогубства», — повідомила прес-служба відомства.

Справу порушено за частиною першою статті 120-ї КК України, що загрожує винуватцям трагедії до 3 років позбавлення волі. Втім, винуватців ще треба встановити. А поки що поліція шукає тіло зниклої дівчини.

І пошуки ці наразі безуспішні. «Глибина під тим місцем, де вона стрибала, — від двох до чотирьох метрів (…) Від двох до восьми кілометрів — швидкість течії, тіло за день може пропливти від 20 до 40 кілометрів», — прокоментував ситуацію начальник аварійно-рятувального загону спецпризначення ДСНС у м. Києві Едуард Драч.

Після настання морозів рятувальники призупинили пошукові роботи, оскільки їх проведення становить небезпеку життю та здоров’ю водолазів. Проте прес-служба Головного управління ДСНС України у столиці запевняє, що як тільки встановиться плюсова температура, вони відновляться. Втім, надії на те, що дівчина може бути живою, не лишається.

20 березня Мукаддас Насирлаєвій мало б виповнитися 19 років.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Щоб студенти не мерзли
Читати
Обіцяють додати
Читати
I військовим теж
Читати
Ризикуємо програти
Читати
Грипують жорстко
Читати
Смачний експорт
Читати
Спродалися
Читати
Позбавляють себе життя
Читати
Хто ласий до нашого м’яса
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове