Середа, 7 березня 2018 року № 18 (19565)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19565/print.php?n=38312

  • Гаряча тема

Корупція вбиває

Через що покінчила з життям студентка з Туркменистану?

Наталя Лебідь.

24tv.ua

Корупція негативно позначається на міжнародному іміджі нашої держави, стоїть на заваді притоку інвестицій, гальмує розвиток малого та середнього бізнесу. Якщо ж буде встановлено, що студентка Мукаддас Насирлаєва, яка навчалась у Київському медуніверситеті, вкоротила собі віку через хабар, який від неї вимагало керівництво закладу, то це стане першим випадком, коли корупційні дії чиновників призвели до смерті людини.

Версія адвоката

18-РІЧНА Мукаддас Насирлаєва, громадянка Туркменистану, 2017 року вступила на перший курс Медичного університету імені Богомольця — вчитися на стоматолога. Її студентство та життя в Києві було недовгим: 30 січня дівчина зникла безвісти. Далі історію розповідає адвокат родини Насирлаєвих Ровшанбек Розметов.

«Як з’ясувалося, — говорить юрист, — деканат по роботі з іноземними студентами НМУ ім. Богомольця вчасно не подав документів Мукаддас в міграційну службу для отримання тимчасової посвідки на проживання. За тиждень до зникнення студентки посольство Туркменистану попросило її принести завізовану деканом факультету заяву про сприяння у вирішенні питання з дозволом на проживання в Україні.

Заступник декана по роботі з іноземними студентами НМУ ім. Богомольця Тетяна Олександрівна Тимохіна, навіть не прочитавши заяви Мукаддас, порвала її і віддала в руки, сказавши, що нічого підписувати не буде. Очевидно, що Т. О. Тимохіна чекала — як і від інших студентів — подяки за послуги з одержання посвідки на проживання, а не порожню заяву. Заплакану Мукаддас чекала її двоюрідна сестра, студентка 2-го курсу цього ж вишу».

Батьки дівчини знали про проблему з отриманням дозволу на проживання. Вони пропонували їй виїхати з України і в’їхати заново з новою візою або взяти академвідпустку і продовжити навчання через рік.

Посольство Туркменистану в Україні запропонувало розв’язати проблему без виїзду Мукаддас із країни — за листом з університету щодо сплати штрафу за порушення режиму перебування в Україні. Однак деканат по роботі з іноземними студентами НМУ ім. Богомольця нічого для цього робити не хотів.

...Того фатального вечора Мукаддас задля вирішення питання з дозволом на проживання знову була на прийомі у заступника декана Т. О. Тимохіної. Після зустрічі з нею дівчина не поїхала додому, її телефон був вимкнений. Вона сіла в метро на станції «Політехнічний інститут», вийшла на станції «Дніпро», пройшлася набережною до моста Патона і стрибнула з нього.

«Через три дні після зникнення Мукаддас ми зрозуміли, що поліція шукатиме її довго і нудно, — каже Р. Розметов. — Завдяки друзям вдалося отримати доступ до відеозаписів метро. Так ми визначили, на якій станції Мукаддас вийшла. А вже потім підключилися співробітники Головного та Солом’янського управлінь поліції м. Києва і встановили місце трагедії».

Окрім Тетяни Тимохіної, правник покладає відповідальність за інцидент і на декана по роботі з іноземними студентами Володимира Сулика. А вони є ланкою ланцюжка, який тягнеться до керівництва вишу.

Наразі, додає він, цапом-відбувайлом призначена Тетяна Тимохіна, яку відсторонили від виконання обов’язків заступника декана по роботі з іноземними студентами на час розслідування ситуації зі зниклою студенткою.

Позиція медуніверситету

ТИМ ЧАСОМ у медуніверситеті відкидають будь-які звинувачення у причетності до смерті Мукаддас. «Ми не знаємо, що з нею сталось і де вона зараз, — ідеться на сайті вишу. — Медичний університет імені Богомольця всіляко сприятиме правоохоронним органам у розслідуванні зникнення студентки. На жаль, Мукаддас була відрахована з НМУ через порушення міграційного законодавства. Термін дії її візи закінчився 17.12.2017 року. До того часу Насирлаєва не оформила посвідку і не виїхала до Туркменистану, щоб отримати нову візу. 18 січня медичний університет повідомив про розірвання контракту з Мукаддас Насирлаєвою на підставі порушення студенткою міграційного законодавства, 24 січня їй було вдруге особисто повідомлено про підписання наказу про відрахування з університету, оскільки ситуація не змінилася», — йдеться в офіційній заяві навчального закладу.

Також у виші спростовують і те, що саме розмова з Тимохіною могла спровокувати самогубство дівчини. Навчальний заклад, таким чином, твердо стоїть на позиції, що у проблемах з протермінованою візою і, як наслідок, — з відрахуванням із вишу Мукаддас винна сама.

Тим часом адвокат Ровшанбек Розметов певен: дівчину відрахували з університету заднім числом. У заяві закладу стверджується, начебто вона 18 січня відрахована, а 24-го її нібито попередили. «Це неправда. Вона ще 29 січня ходила на заняття», — говорить правник.

Дії правоохоронців

ХАЙ там як, а коли є провина, має бути й покарання. «Київська місцева прокуратура №9 розпочала процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом доведення 18-річної громадянки Туркменистану до самогубства», — повідомила прес-служба відомства.

Справу порушено за частиною першою статті 120-ї КК України, що загрожує винуватцям трагедії до 3 років позбавлення волі. Втім, винуватців ще треба встановити. А поки що поліція шукає тіло зниклої дівчини.

І пошуки ці наразі безуспішні. «Глибина під тим місцем, де вона стрибала, — від двох до чотирьох метрів (…) Від двох до восьми кілометрів — швидкість течії, тіло за день може пропливти від 20 до 40 кілометрів», — прокоментував ситуацію начальник аварійно-рятувального загону спецпризначення ДСНС у м. Києві Едуард Драч.

Після настання морозів рятувальники призупинили пошукові роботи, оскільки їх проведення становить небезпеку життю та здоров’ю водолазів. Проте прес-служба Головного управління ДСНС України у столиці запевняє, що як тільки встановиться плюсова температура, вони відновляться. Втім, надії на те, що дівчина може бути живою, не лишається.

20 березня Мукаддас Насирлаєвій мало б виповнитися 19 років.