Архів
Середа,
7 березня 2018 року

№ 18 (19565)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Обробка насіння мікроелементами

У ПРОДАЖУ є універсальні набори мікроелементів, які містять бор, залізо, магній, мідь, молібден, кобальт, цинк. Ці повноцінні нетоксичні мікродобрива зручні для обробки насіння.

Прогріте і знезаражене насіння замочують у розчині мікроелементів. Особливо ефективна така обробка для помідорів, огірків, перцю, овочевого горошку. Концентрація розчину і тривалість обробки різні й залежать від культури, про що зазвичай написано в інструкції із застосування препарату.

Після замочування насіння, не промиваючи, просушують до стану сипучості й висівають.

Досвідчені садівники вдаються до давно перевіреного ефективного способу замочування насіння в настої попелу. Для цього дві столові ложки всипають у літрову банку, заливають її вщерть теплою водою і настоюють дві доби, періодично перемішуючи.

Потім отриманий настій обережно зливають, занурюють у нього марлеві мішечки з насінням і витримують посівний матеріал цибулі та моркви 8-10 годин, інших культур — 4-5 годин.

Позитивний уплив справляє замочування насіння в розчині комплексних добрив типу Кемира-універсал: в 1 л води розвести чайну ложку, витримати насіння 12 годин.

Досить поширений спосіб передпосівної обробки насіння овочевих у розчині соку алое, каланхое. Сік із листя цих рослин стимулює ріст.

Із сучасних препаратів часто застосовують гумат калію, епін-екстра або епін, циркон.

Дуже ефективним є барботування насіння. У домашніх умовах для цього прийому найпростіше скористатись звичайним мікрокомпресором від акваріума. При цьому важливо, щоб під час обробки повітря рівномірно проходило знизу до верху крізь товщу води, в якій барботують насіння.

Суть барботування полягає в тому, що кисень служить стимулятором для початку біохімічних процесів у насінині. Це різко посилює активність ферментів, забезпечує дружне проростання, підвищує польову схожість, а у деяких культур і прискорює дозрівання. Його можна поєднувати з обробкою насіння в розчині мікроелементів.

Тривалість барботування залежить від культури. Так, оптимальний час для насіння гороху становить 6 годин; редиски і салату — 12; помідорів і буряків — 12-18; для кропу, петрушки, селери і огірків — 18; моркви, шпинату і цибулі — 18-24; перцю — 30; кавунів — 48. Найкращий результат від барботування виявляється на перці, моркві, петрушці й цибулі.

Після закінчення процедури насіння підсушують до сипучості на протязі, але не на сонці, й висівають.

При сівбі в надмірно зволожений або, навпаки, сухий ґрунт схожість барботованого насіння зазвичай знижується.

Барботування посівного матеріалу, який у звичайних умовах важко проростає, пришвидшує появу сходів на 6-7 днів.

Версія для друку          До списку статтей

РОЗСАДНІ клопоти на часі, тож хоча б один матеріал випуску присвячуємо цій темі. Наступного разу поговоримо про основні хвороби тендітних сіянців — кореневу гниль і чорну ніжку. Боротися з ними дуже важко, особливо з першою, тому, аби не допустити загибелі розсади, треба знати, що зумовлює появу захворювання. Ну і, звісно, «вловити» перші ознаки негараздів, щоб ужити відповідних заходів.

Звісно, не можемо обійти увагою радісну і важливу подію, яку зараз очікують багато власників домашньої худоби, — появу телятка. Про що насамперед має потурбуватися господар; чому молозивний період є вирішальним для виживання і подальшого здорового існування тварини; як поступово змінювати раціон і які його найкращі складові — ось які вузлики зав’яжемо на пам’ять тваринникові-початківцю. А може, й досвідчені хазяї для себе щось почерпнуть.

А пасічник із півстолітнім стажем Леонід Мар’янович Гвяздівський поспішає зі своїми порадами щодо догляду за бджілками у ранньовесняний період. Аякже, він дуже відповідальний, аби не допустити загибелі бджолосімей. Чоловік підкаже, коли виставляти вулики із зимівника на тічок, як провести обліт комах, що невідкладно зробити задля їх благополучного розвитку.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове