Середа, 7 березня 2018 року № 18 (19565)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19565/print.php?n=38324

Обробка насіння мікроелементами

У ПРОДАЖУ є універсальні набори мікроелементів, які містять бор, залізо, магній, мідь, молібден, кобальт, цинк. Ці повноцінні нетоксичні мікродобрива зручні для обробки насіння.

Прогріте і знезаражене насіння замочують у розчині мікроелементів. Особливо ефективна така обробка для помідорів, огірків, перцю, овочевого горошку. Концентрація розчину і тривалість обробки різні й залежать від культури, про що зазвичай написано в інструкції із застосування препарату.

Після замочування насіння, не промиваючи, просушують до стану сипучості й висівають.

Досвідчені садівники вдаються до давно перевіреного ефективного способу замочування насіння в настої попелу. Для цього дві столові ложки всипають у літрову банку, заливають її вщерть теплою водою і настоюють дві доби, періодично перемішуючи.

Потім отриманий настій обережно зливають, занурюють у нього марлеві мішечки з насінням і витримують посівний матеріал цибулі та моркви 8-10 годин, інших культур — 4-5 годин.

Позитивний уплив справляє замочування насіння в розчині комплексних добрив типу Кемира-універсал: в 1 л води розвести чайну ложку, витримати насіння 12 годин.

Досить поширений спосіб передпосівної обробки насіння овочевих у розчині соку алое, каланхое. Сік із листя цих рослин стимулює ріст.

Із сучасних препаратів часто застосовують гумат калію, епін-екстра або епін, циркон.

Дуже ефективним є барботування насіння. У домашніх умовах для цього прийому найпростіше скористатись звичайним мікрокомпресором від акваріума. При цьому важливо, щоб під час обробки повітря рівномірно проходило знизу до верху крізь товщу води, в якій барботують насіння.

Суть барботування полягає в тому, що кисень служить стимулятором для початку біохімічних процесів у насінині. Це різко посилює активність ферментів, забезпечує дружне проростання, підвищує польову схожість, а у деяких культур і прискорює дозрівання. Його можна поєднувати з обробкою насіння в розчині мікроелементів.

Тривалість барботування залежить від культури. Так, оптимальний час для насіння гороху становить 6 годин; редиски і салату — 12; помідорів і буряків — 12-18; для кропу, петрушки, селери і огірків — 18; моркви, шпинату і цибулі — 18-24; перцю — 30; кавунів — 48. Найкращий результат від барботування виявляється на перці, моркві, петрушці й цибулі.

Після закінчення процедури насіння підсушують до сипучості на протязі, але не на сонці, й висівають.

При сівбі в надмірно зволожений або, навпаки, сухий ґрунт схожість барботованого насіння зазвичай знижується.

Барботування посівного матеріалу, який у звичайних умовах важко проростає, пришвидшує появу сходів на 6-7 днів.