Архів
П’ятниця,
16 лютого 2018 року

№ 13 (19560)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Захищаємо стовбур плодового дерева

УРОЖАЙНІСТЬ фруктових не в останню чергу зумовлюється станом штамба та скелетних гілок. Оскільки взимку і рано навесні температура повітря вдень і вночі різниться досить сильно, кора на сонячній стороні може тріскатись і відмирати. З часом у результаті сонячного опіку страждає оголена деревина. Інколи на цьому місці утворюється дупло, у кісточкових порід починається камедетеча, відтак дерево може загинути.

Отже, сенс побілки плодових полягає у захисті штамба і розвилок скелетних гілок від весняного сонця і нічних морозів. Саме тому дерева потрібно білити наприкінці осені (в жовтні-листопаді, а то й у грудні, якщо дозволяє погода), а потім оновлювати побілку наприкінці зими — напровесні (в лютому-березні). День треба вибрати сонячний і сухий, з температурою повітря мінімум чотири-шість градусів. Штамб слід білити на висоту хоча б 1,5-1,7 м (молоді дерева — до відгалужень).

Світла поверхня відбиває сонячні промені, кора менше нагрівається, через що перепади температури згладжуються. За рахунок агресивності суміші гине частина комах, що ховаються на зиму під корою.

Утім, застосовувати чисте вапно не варто. Його потрібно розвести на третину свіжим коров’яком або глиною. Під такою «одежиною» дереву легко дихається.

А ось рецепти інших сумішей.

По кілограму гною та вапна, 200 г мідного купоросу на 8 л води, перемішати і дати настоятися дві-три години.

Кілограм жирної глини, 2 кг гашеного вапна, лопата коров’ячого гною, 250 г мідного купоросу на 10 л води, теж перемішуємо і відставляємо на дві-три години.

Дуже довговічна така суміш: 2 кг гашеного вапна, 400 г мідного купоросу, попередньо розчиненого в гарячій воді, 60-110 г казеїнового клею на 10 л води.

Перед побіленням слід очистити штамб і основи скелетних гілок од відмерлої кори. Допоможе зробити це залізна скребачка або дротяна сітка, але працювати ними слід обережно, щоб не пошкодити здорову кору. Все, що падає долу, потрібно зібрати на заздалегідь розстеленій плівці й потім спалити, а зачищені місця продезінфікувати таким розчином: на літр гарячої води — 5 г господарського мила і 200-300 г попелу. Треба гарно намочити ганчірку в цьому розчині й промити нею дерева.

Версія для друку          До списку статтей

«ВІД ПОГАНОГО семені не жди доброго племені», — каже народна мудрість, характеризуючи значення насіння для одержання високого врожаю хорошої якості. І якщо досвідченим городникам багаторічний досвід підказує, що садити, де і скільки, аби й собі вистачило, і було чим із дітьми поділитись, то у початківців іде голова обертом від пропозицій на ринку насіння. Отже, підкажемо, як визначитись із кількістю й асортиментом овочевих культур, аби задарма не витрачати гроші. Також поговоримо про сорти і гібриди: чим вони один від одного відрізняються; чому надавати перевагу.

А продовжить тему матеріал із цього ж ряду щодо завчасного планування грядок. Урахувавши наші поради стосовно того, які культури одна з одною уживаються, а які в жодному разі не можна комбінувати, бо доброго врожаю не дочекаєтесь, ви зможете намалювати план свого городу і, ревізувавши власні торбинки з насінням і відвідавши базар, ретельно втілювати його в життя.

Через брак органіки багато хто використовує як добриво курячий послід. Справді, він доступніший і містить найбільше азоту серед решти органічних. Але є кілька «але», на чому, певно, дехто вже обпікався в прямому і переносному сенсі. Отож як зробити так, щоб курячий послід не нашкодив рослинам, — в одному з матеріалів наступного куточка.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове