П’ятниця, 16 лютого 2018 року № 13 (19560)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19560/print.php?n=38137

Захищаємо стовбур плодового дерева

УРОЖАЙНІСТЬ фруктових не в останню чергу зумовлюється станом штамба та скелетних гілок. Оскільки взимку і рано навесні температура повітря вдень і вночі різниться досить сильно, кора на сонячній стороні може тріскатись і відмирати. З часом у результаті сонячного опіку страждає оголена деревина. Інколи на цьому місці утворюється дупло, у кісточкових порід починається камедетеча, відтак дерево може загинути.

Отже, сенс побілки плодових полягає у захисті штамба і розвилок скелетних гілок від весняного сонця і нічних морозів. Саме тому дерева потрібно білити наприкінці осені (в жовтні-листопаді, а то й у грудні, якщо дозволяє погода), а потім оновлювати побілку наприкінці зими — напровесні (в лютому-березні). День треба вибрати сонячний і сухий, з температурою повітря мінімум чотири-шість градусів. Штамб слід білити на висоту хоча б 1,5-1,7 м (молоді дерева — до відгалужень).

Світла поверхня відбиває сонячні промені, кора менше нагрівається, через що перепади температури згладжуються. За рахунок агресивності суміші гине частина комах, що ховаються на зиму під корою.

Утім, застосовувати чисте вапно не варто. Його потрібно розвести на третину свіжим коров’яком або глиною. Під такою «одежиною» дереву легко дихається.

А ось рецепти інших сумішей.

По кілограму гною та вапна, 200 г мідного купоросу на 8 л води, перемішати і дати настоятися дві-три години.

Кілограм жирної глини, 2 кг гашеного вапна, лопата коров’ячого гною, 250 г мідного купоросу на 10 л води, теж перемішуємо і відставляємо на дві-три години.

Дуже довговічна така суміш: 2 кг гашеного вапна, 400 г мідного купоросу, попередньо розчиненого в гарячій воді, 60-110 г казеїнового клею на 10 л води.

Перед побіленням слід очистити штамб і основи скелетних гілок од відмерлої кори. Допоможе зробити це залізна скребачка або дротяна сітка, але працювати ними слід обережно, щоб не пошкодити здорову кору. Все, що падає долу, потрібно зібрати на заздалегідь розстеленій плівці й потім спалити, а зачищені місця продезінфікувати таким розчином: на літр гарячої води — 5 г господарського мила і 200-300 г попелу. Треба гарно намочити ганчірку в цьому розчині й промити нею дерева.