Архів
П’ятниця,
27 жовтня 2017 року

№ 84 (19529)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Перезавантаження устрою

ЄВРОСОЮЗ. До порядку денного засідання Єврокомісії включено створення посади міністра фінансів ЄС.

Докладніше...
Два дні без новин

ГРЕЦІЯ. Провідні засоби масової інформації вдалися до дводенного страйку.

Докладніше...
Європолітика батога і пряника у дії

МОЛДОВА. Євросоюз відмовився фінансувати країну через відсутність у ній реформ.

Докладніше...
Прогнозовані перевибори

КИТАЙ. Сі Цзіньпінь переобраний на пост генерального секретаря ЦК Компартії КНР.

Докладніше...
Багаті радіють

У ФРАНЦІЇ одразу на дві третини скоротили так званий податок на багатство.

Докладніше...
Радикали проти радикалів

КАНАДА. У Торонто сталися масові зіткнення двох груп мітингувальників.

Докладніше...
Погодились на діалог із Багдадом

ІРАК. Про готовність заморозити результати референдуму заявили лідери Іракського Курдистану.

Докладніше...
Скандальний шлейф смоленської катастрофи

ПОЛЬЩА. Смоленська катастрофа: запис можливого вибуху видалили зі звіту на прохання Москви.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Нехай буде гречка

Василь РЯБЧУК,

доктор сільськогосподарських наук.

РОДИНА гречкових має півтора десятка видів. В Україні зростає гречка звичайна і гречка татарська. Батьківщиною цієї культури вважають Східну Азію. Вона прийшла до нас із гірських районів Північної Індії через Середню Азію, Близький Схід і Кавказ наприкінці минулої або початку нової ери. В Україні її вирощують здебільш на Поліссі та в лісостеповій зоні України.

У листі та квітах гречки містяться кислоти, рутин, у крупах — білки, крохмаль, макро- і мікроелементи (залізо, кальцій, фосфор, мідь, цинк, бор, йод, нікель та кобальт), вітаміни тощо.

За фізіологічною стійкістю білки гречаних крупів близькі до білків курячого яйця і коров’ячого молока. За складом і структурою амінокислот гречану кашу дієтологи порівнюють із м’ясом. Приготовлені страви корисні людині будь-якого віку. Надто при шлунково-кишкових захворюваннях, недокрів’ї, розладах нервової системи, хворобах нирок.

Із зерен гречки посівної варять лікувальні дієтичні страви, з ядриці — розсипчасті каші, гарніри, фарші, крупники (густа юшка); продільної (дробленої) крупи — густі каші, битки, запіканки, котлети, пироги, пудинги.

Гречане борошно служить для вироблення густих киселів, помічних для лікування і профілактики атеросклерозу. Сухе густо просіяне борошно застосовують для дитячих присипок, пом’якшувальних припарок від запрілості. Для хлібовипікання гречане борошно не придатне, з нього печуть млинці, коржики, варять галушки, його використовують при виготовленні шоколаду.

Гречка посівна — один із найкращих медодаїв. Гречаний мед буває різних відтінків: від темно-жовтого з червонуватим до темно-коричневого кольору. Має своєрідний аромат і специфічний смак. Його рекомендують вживати при недокрів’ї. Зауважимо, що з одного гектара гречки, що цвіте, бджоли можуть зібрати понад півцентнера меду.

Зерно гречки — цінний корм для домашньої птиці, що підвищує яйценосність та покращує якість м’яса.

З трави гречки отримують рутин, необхідний при порушенні проникності судин, зокрема крововиливах у сітківку ока, гіпертонічній та променевій хворобах, ревматизмі.

У народній медицині настій квіток (окремо або в поєднанні з іншими лікарськими рослинами) п’ють при кашлі, бронхітах, уживають як відхаркувальний засіб.

Добре розтерте й просіяне сухе листя використовують для присипання запрілостей у дітей. Зелене ж, роздавлене до соковиділення, застосовують для аплікацій і пов’язок на гнійні рани і нариви.

Настій. (40 г квіток на 1 л окропу) по одній склянці 4-5 разів на день як відхаркувальний засіб. При бронхіті із сухим виснажливим кашлем настій (40 г суміші квіток гречки, підбілу звичайного, бузини чорної, липи серцелистої — по 20 г; по 30 г квіток маку дикого, дивини скіпетровидної, калачиків лісових, трави медунки лікарської) заливають літром окропу, настоюють ніч, проціджують і п’ють по чверті склянки через годину.

Відвар при цукровому діабеті. 30 г крупів або січки гречки заливають 300 мл холодної води, настоюють три години, кип’ятять на водяній бані, проціджують і приймають по півсклянки тричі на день перед їдою.

Атеросклероз. Одну столову ложку подрібненої суміші (квіти і листя гречки, молоді гілки з листям омели, кропива, сухоцвіт — 2,5:1,5:1,2:1,5) заливають 200 мл кип’яченої води кімнатної температури, нагрівають протягом 30 хвилин, настоюють, проціджують. Уживають по 400 мл протягом дня ковтками, лікування тривале.

Жовтяниця. Жменю полови і соломи заливають 2 л окропу і варять на повільному вогні до зменшення (0,5 л), настоюють, проціджують, додають 0,5 л меду, знову кип’ятять п’ять хвилин, отримуючи гірку тягучу масу. Приймають по столовій ложці через кожні дві години.

Печія. Пересмажені до темно-коричневого кольору гречані крупи потовкти, просіяти. Приймати на кінчику ножа 3-4 рази на день.

Подагра (захворювання суглобів і тканин). Чотири кілограми гречаної лузги заварюють окропом, парять дві доби. Приймають 4 теплі (30-35ОС) ніжні ванни по годині. Наступного дня ставлять компрес із солоної води. Термін лікування — два місяці.

Нежить. Гречані крупи нагрівають на сковороді, висипають у полотняну торбинку, прикладають до перенісся 1-2 рази на день. Тримають до остигання.

Попрілість. Добре просіяне крізь сито борошно із сухого листя гречки застосовують для присипання попрілостей у дітей.

Пилок гречаний. Зміцнює стінки капілярів, попереджує крововиливи, сповільнює ритм серця. Рекомендують при аритмії, серцебитті, кровотечах. Уживають за півгодини до їди по чайній ложці з додаванням 2-3 чайних ложок меду. Розсмоктують у роті 15-20 хвилин, не запиваючи водою. Курс — 20-30 днів.

Гнійні рани. Свіже листя добре розім’яти й прикладати до ран і наривів.

Протипоказання. Свіжозібрані листя і квіти всередину не застосовують через їхню токсичність.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Відпустили бранців
Читати
I в нас порушників дістали
Читати
Смертоносна земля
Читати
Втратив позиції
Читати
Виживають як можуть
Читати
Не заслуговують на довіру
Читати
Електрику не відключатимуть
Читати
Позбуваємося статусу «сировинної бази»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове