П’ятниця, 27 жовтня 2017 року № 84 (19529)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19529/print.php?n=37113

  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Нехай буде гречка

Василь РЯБЧУК,

доктор сільськогосподарських наук.

РОДИНА гречкових має півтора десятка видів. В Україні зростає гречка звичайна і гречка татарська. Батьківщиною цієї культури вважають Східну Азію. Вона прийшла до нас із гірських районів Північної Індії через Середню Азію, Близький Схід і Кавказ наприкінці минулої або початку нової ери. В Україні її вирощують здебільш на Поліссі та в лісостеповій зоні України.

У листі та квітах гречки містяться кислоти, рутин, у крупах — білки, крохмаль, макро- і мікроелементи (залізо, кальцій, фосфор, мідь, цинк, бор, йод, нікель та кобальт), вітаміни тощо.

За фізіологічною стійкістю білки гречаних крупів близькі до білків курячого яйця і коров’ячого молока. За складом і структурою амінокислот гречану кашу дієтологи порівнюють із м’ясом. Приготовлені страви корисні людині будь-якого віку. Надто при шлунково-кишкових захворюваннях, недокрів’ї, розладах нервової системи, хворобах нирок.

Із зерен гречки посівної варять лікувальні дієтичні страви, з ядриці — розсипчасті каші, гарніри, фарші, крупники (густа юшка); продільної (дробленої) крупи — густі каші, битки, запіканки, котлети, пироги, пудинги.

Гречане борошно служить для вироблення густих киселів, помічних для лікування і профілактики атеросклерозу. Сухе густо просіяне борошно застосовують для дитячих присипок, пом’якшувальних припарок від запрілості. Для хлібовипікання гречане борошно не придатне, з нього печуть млинці, коржики, варять галушки, його використовують при виготовленні шоколаду.

Гречка посівна — один із найкращих медодаїв. Гречаний мед буває різних відтінків: від темно-жовтого з червонуватим до темно-коричневого кольору. Має своєрідний аромат і специфічний смак. Його рекомендують вживати при недокрів’ї. Зауважимо, що з одного гектара гречки, що цвіте, бджоли можуть зібрати понад півцентнера меду.

Зерно гречки — цінний корм для домашньої птиці, що підвищує яйценосність та покращує якість м’яса.

З трави гречки отримують рутин, необхідний при порушенні проникності судин, зокрема крововиливах у сітківку ока, гіпертонічній та променевій хворобах, ревматизмі.

У народній медицині настій квіток (окремо або в поєднанні з іншими лікарськими рослинами) п’ють при кашлі, бронхітах, уживають як відхаркувальний засіб.

Добре розтерте й просіяне сухе листя використовують для присипання запрілостей у дітей. Зелене ж, роздавлене до соковиділення, застосовують для аплікацій і пов’язок на гнійні рани і нариви.

Настій. (40 г квіток на 1 л окропу) по одній склянці 4-5 разів на день як відхаркувальний засіб. При бронхіті із сухим виснажливим кашлем настій (40 г суміші квіток гречки, підбілу звичайного, бузини чорної, липи серцелистої — по 20 г; по 30 г квіток маку дикого, дивини скіпетровидної, калачиків лісових, трави медунки лікарської) заливають літром окропу, настоюють ніч, проціджують і п’ють по чверті склянки через годину.

Відвар при цукровому діабеті. 30 г крупів або січки гречки заливають 300 мл холодної води, настоюють три години, кип’ятять на водяній бані, проціджують і приймають по півсклянки тричі на день перед їдою.

Атеросклероз. Одну столову ложку подрібненої суміші (квіти і листя гречки, молоді гілки з листям омели, кропива, сухоцвіт — 2,5:1,5:1,2:1,5) заливають 200 мл кип’яченої води кімнатної температури, нагрівають протягом 30 хвилин, настоюють, проціджують. Уживають по 400 мл протягом дня ковтками, лікування тривале.

Жовтяниця. Жменю полови і соломи заливають 2 л окропу і варять на повільному вогні до зменшення (0,5 л), настоюють, проціджують, додають 0,5 л меду, знову кип’ятять п’ять хвилин, отримуючи гірку тягучу масу. Приймають по столовій ложці через кожні дві години.

Печія. Пересмажені до темно-коричневого кольору гречані крупи потовкти, просіяти. Приймати на кінчику ножа 3-4 рази на день.

Подагра (захворювання суглобів і тканин). Чотири кілограми гречаної лузги заварюють окропом, парять дві доби. Приймають 4 теплі (30-35ОС) ніжні ванни по годині. Наступного дня ставлять компрес із солоної води. Термін лікування — два місяці.

Нежить. Гречані крупи нагрівають на сковороді, висипають у полотняну торбинку, прикладають до перенісся 1-2 рази на день. Тримають до остигання.

Попрілість. Добре просіяне крізь сито борошно із сухого листя гречки застосовують для присипання попрілостей у дітей.

Пилок гречаний. Зміцнює стінки капілярів, попереджує крововиливи, сповільнює ритм серця. Рекомендують при аритмії, серцебитті, кровотечах. Уживають за півгодини до їди по чайній ложці з додаванням 2-3 чайних ложок меду. Розсмоктують у роті 15-20 хвилин, не запиваючи водою. Курс — 20-30 днів.

Гнійні рани. Свіже листя добре розім’яти й прикладати до ран і наривів.

Протипоказання. Свіжозібрані листя і квіти всередину не застосовують через їхню токсичність.