Архів
П’ятниця,
7 липня 2017 року

№ 52 (19497)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Гроші в обмін на демократію

МОЛДОВА. Європарламент виділив країні 100 млн євро.

Докладніше...
Компромат у ціні

НІМЕЧЧИНА викупила «панамський архів».

Докладніше...
Проблема із проблем

БІЛОРУСЬ. У Мінську відбувається літня щорічна сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ.

Докладніше...
Сепаратизм по-іспанськи

ІСПАНІЯ. Каталонський парламент представив законопроект про референдум щодо незалежності регіону.

Докладніше...
Недоторканні слуги народу

ЧОРНОГОРІЯ. Вже тиждень не виходять із парламенту.

Докладніше...
Опозиція проти президента

ВЕНЕСУЕЛА. Захоплено будівлю опозиційного до президента парламенту.

Докладніше...
Пропагандистські випробування

ПІВНІЧНА КОРЕЯ вперше офіційно підтвердила запуск балістичної ракети.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Подія

Iз людьми і для людей

Олександр НЕБОГАТОВ.

100-річчя від виходу першого номера відзначають цього липня працівники «Чорноморських новин». Ця газета вирізняється не лише тим, що виходить українською мовою, яку, на жаль, рідко почуєш у Одесі, а й незламною проукраїнською державотворчою позицією. «Чорноморка» давно користується повагою громадян міста й області, хоча багато хто із них мають різні, іноді протилежні політичні вподобання та світогляди.

УПРОДОВЖ свого існування газета змінювала назви й засновників, але друкуватися не припиняла. У буремному 1918-му навіть виходила французькою, а з 1 серпня 1929 року за назвою «Чорноморська комуна» і до сьогодні — тільки українською. Внесок колективу редакції в оборону міста під час Другої світової війни відзначено медаллю «За оборону Одеси». У повоєнні роки газета висвітлювала відбудову промисловості та трудові звитяги колгоспників.

Вікопомного для України 24 серпня 1991 року колектив редакції ухвалив рішення про перетворення газети з органу обласного комітету партії на обласну громадсько-політичну і проголосив основні програмні принципи: утвердження української державності, відродження національної свідомості, української мови і культури, відстоювання громадянських прав, честі, гідності кожної людини, незалежно від національності, політичних поглядів, віросповідання. З 1 січня 1992-го (за чверть віку до декомунізації) газета виходить за назвою «Чорноморські новини». У 2000 році тодішня патріотично налаштована облдержадміністрація увійшла до складу співзасновників видання та всіляко його підтримувала. Після приходу 2010-го до влади нових чільників ОДА вийшла зі складу співзасновників газети.

У відповідь на економічні, політичні й судові утиски непокірної «Чорноморки» з боку місцевої влади виник громадський рух на її підтримку — «Спілка читачів». Його учасники розгорнули діяльність, спрямовану на надання матеріальної підтримки, на збільшення числа передплатників. Вони протестували проти дискримінаційного ставлення до єдиного обласного україномовного друкованого ЗМІ Одещини з незалежною демократичною і патріотичною позицією. З людьми і для людей «Чорноморські новини» вистояли.

Нині газета пропонує читачам рубрики «Держава. Суспільство. Людина», «Економіка. Політика. Право», «Історія. Культура. Традиції», «О, слово рідне!»… На її шпальтах обговорюються гарячі теми: адміністративна та земельна реформи, соціальний захист населення, охорона здоров’я. У колективі працює четверо заслужених журналістів України (Роман Кракалія, Іван Мельник, Оксана Поліщук, Ольга Сіра) та інші відомі журналісти й публіцисти, які гідно дотримуються принципів, проголошених газетою 1991 року.

Переборовши усі негаразди, газета зустрічає своє століття новими актуальними публікаціями. Успіхів та наснаги, колеги!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Прихватизувати» по-новому
Читати
Скочуємося в демографічну прірву
Читати
Кому війна, кому...
Читати
Субсидіями забезпечені?
Читати
Солодкий експорт
Читати
Ворог оточує
Читати
Реформуємося...
Читати
Агресія знекровлює
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове