П’ятниця, 7 липня 2017 року № 52 (19497)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19497/print.php?n=36051

  • Подія

Iз людьми і для людей

Олександр НЕБОГАТОВ.

100-річчя від виходу першого номера відзначають цього липня працівники «Чорноморських новин». Ця газета вирізняється не лише тим, що виходить українською мовою, яку, на жаль, рідко почуєш у Одесі, а й незламною проукраїнською державотворчою позицією. «Чорноморка» давно користується повагою громадян міста й області, хоча багато хто із них мають різні, іноді протилежні політичні вподобання та світогляди.

УПРОДОВЖ свого існування газета змінювала назви й засновників, але друкуватися не припиняла. У буремному 1918-му навіть виходила французькою, а з 1 серпня 1929 року за назвою «Чорноморська комуна» і до сьогодні — тільки українською. Внесок колективу редакції в оборону міста під час Другої світової війни відзначено медаллю «За оборону Одеси». У повоєнні роки газета висвітлювала відбудову промисловості та трудові звитяги колгоспників.

Вікопомного для України 24 серпня 1991 року колектив редакції ухвалив рішення про перетворення газети з органу обласного комітету партії на обласну громадсько-політичну і проголосив основні програмні принципи: утвердження української державності, відродження національної свідомості, української мови і культури, відстоювання громадянських прав, честі, гідності кожної людини, незалежно від національності, політичних поглядів, віросповідання. З 1 січня 1992-го (за чверть віку до декомунізації) газета виходить за назвою «Чорноморські новини». У 2000 році тодішня патріотично налаштована облдержадміністрація увійшла до складу співзасновників видання та всіляко його підтримувала. Після приходу 2010-го до влади нових чільників ОДА вийшла зі складу співзасновників газети.

У відповідь на економічні, політичні й судові утиски непокірної «Чорноморки» з боку місцевої влади виник громадський рух на її підтримку — «Спілка читачів». Його учасники розгорнули діяльність, спрямовану на надання матеріальної підтримки, на збільшення числа передплатників. Вони протестували проти дискримінаційного ставлення до єдиного обласного україномовного друкованого ЗМІ Одещини з незалежною демократичною і патріотичною позицією. З людьми і для людей «Чорноморські новини» вистояли.

Нині газета пропонує читачам рубрики «Держава. Суспільство. Людина», «Економіка. Політика. Право», «Історія. Культура. Традиції», «О, слово рідне!»… На її шпальтах обговорюються гарячі теми: адміністративна та земельна реформи, соціальний захист населення, охорона здоров’я. У колективі працює четверо заслужених журналістів України (Роман Кракалія, Іван Мельник, Оксана Поліщук, Ольга Сіра) та інші відомі журналісти й публіцисти, які гідно дотримуються принципів, проголошених газетою 1991 року.

Переборовши усі негаразди, газета зустрічає своє століття новими актуальними публікаціями. Успіхів та наснаги, колеги!