Архів
П’ятниця,
7 липня 2017 року

№ 52 (19497)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Домашнє «шампанське»

З ЛИСТЯ чорної смородини можна просто заварювати запашний чай. Але ми пропонуємо вам виготовити ігристе вітамінне «шампанське».

Смородина славиться не лише корисністю ягід: кажуть, вітаміни з них так і стрибають. Листя також заслуговує на увагу, бо містить багато корисних речовин.

Беремо 200 г листя, ретельно промиваємо під струменем холодної води і дрібно ріжемо ножем.

Цією зеленою масою заповнюємо трилітрову банку. Кип’ятимо 2,5 літра води. Окріп виливаємо у слоїк із листям і залишаємо на 12 годин. За цей час вода вбере всі корисні речовини. Тепер уже листя не потрібне — викидаємо його.

В рідину додаємо за смаком цукор, лимонну кислоту або лимонний сік. Також треба всипати пів чайної ложечки сухих активних дріжджів і ретельно перемішати.

Банку з майбутнім «шампанським» ставимо у тепле місце.

Через п’ять-шість годин почнеться бродіння, яке супроводжуватиметься утворенням дрібних бульбашок. Процес має тривати не менш як 7 годин. За цей час напій насититься вуглекислотою.

Зливаємо «шампанське» у пластикову пляшку, щільно закручуємо і ставимо у холодильник на 5-6 годин.

Після цих маніпуляцій напій із листя чорної смородини можна дегустувати.

На смак він справді нагадує шампанське, в ньому є невеликий процент алкоголю, але найголовніше — це вітаміни.

Напій чудово тамує спрагу. Його можна готувати впродовж усього літа.

Версія для друку          До списку статтей

РЯСНІ дощі, що пронеслися над країною, напоївши вдосталь спраглу землю, на жаль, можуть завдати шкоди майбутньому врожаєві. Мова про поширені захворювання городини. І наша праця піде нанівець, а ми ж плекали кожний рядочок, поливали за спеки, підживлювали, боролись із бур’янами і шкідниками. Тож на часі озброїтися знаннями проти напасті. В наступному куточку зупинимося детально, як зарадити лихові та вилікувати, зокрема, ягідники і квасолю. А заразом поділимося досвідом вирощування баклажанів. Виявляється, це не так і важко, бо синенькі не такі примхливі, як солодкий перець, і мають сильнішу кореневу систему.

Мабуть, не знайдеш в селі господині, яка не тримала б хоч кілька курочок, а то й півника. Аякже, свіже яйце дітям та онукам. Та буває, що не встигнеш забрати у несучки його неушкодженим — одразу розкльовує. От жіночка з Кіровоградщини й просить розповісти, як облаштувати гніздо таким чином, щоб завадити курці робити шкоду.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове