П’ятниця, 7 липня 2017 року № 52 (19497)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19497/print.php?n=36062

Домашнє «шампанське»

З ЛИСТЯ чорної смородини можна просто заварювати запашний чай. Але ми пропонуємо вам виготовити ігристе вітамінне «шампанське».

Смородина славиться не лише корисністю ягід: кажуть, вітаміни з них так і стрибають. Листя також заслуговує на увагу, бо містить багато корисних речовин.

Беремо 200 г листя, ретельно промиваємо під струменем холодної води і дрібно ріжемо ножем.

Цією зеленою масою заповнюємо трилітрову банку. Кип’ятимо 2,5 літра води. Окріп виливаємо у слоїк із листям і залишаємо на 12 годин. За цей час вода вбере всі корисні речовини. Тепер уже листя не потрібне — викидаємо його.

В рідину додаємо за смаком цукор, лимонну кислоту або лимонний сік. Також треба всипати пів чайної ложечки сухих активних дріжджів і ретельно перемішати.

Банку з майбутнім «шампанським» ставимо у тепле місце.

Через п’ять-шість годин почнеться бродіння, яке супроводжуватиметься утворенням дрібних бульбашок. Процес має тривати не менш як 7 годин. За цей час напій насититься вуглекислотою.

Зливаємо «шампанське» у пластикову пляшку, щільно закручуємо і ставимо у холодильник на 5-6 годин.

Після цих маніпуляцій напій із листя чорної смородини можна дегустувати.

На смак він справді нагадує шампанське, в ньому є невеликий процент алкоголю, але найголовніше — це вітаміни.

Напій чудово тамує спрагу. Його можна готувати впродовж усього літа.