Архів
П’ятниця,
21 квітня 2017 року

№ 31 (19476)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Перезавантаження парламенту

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Палата громад проголосувала за проведення дострокових виборів.

Докладніше...
І тут «російський слід»?

ПОЛЬЩА. У прокуратурі Варшави допитують Дональда Туска щодо співпраці польської контррозвідки з ФСБ.

Докладніше...
Згодні аж ніяк не всі

ТУРЕЧЧИНА. Опозиція офіційно оскаржила результати недільного референдуму.

Докладніше...
У злагоді сила

У ЛАТВІЇ розпочались двотижневі навчання НАТО «Summer Shield XIV».

Докладніше...
Невтішний прогноз

ВЕНЕСУЕЛА загрузла в глибокій економічній кризі.

Докладніше...
Всюдисуща і нездоланна

СЛОВАЧЧИНА. У Братиславі відбулась багатотисячна демонстрація проти корупції.

Докладніше...
Свій до свого по своє

США переглядають програму видачі робочих віз іноземцям.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Зелена аптека «Сільських вістей»

Лавр благородний

 

У нас слово «лавр» асоціюється з кулінарією, а в декого — із сауною. З античних часів відомі лаврові вінки переможцям як символ слави і величності. Для багатьох, можливо, несподіванкою буде інформація про цілющі властивості цієї рослини.

З ЛІКАРСЬКОЮ метою використовують листя, плоди й ефірну олію. Листки заготовляють із середини листопада до весни. Зібрані у жовтні плоди підсушують за температури близько 40 градусів і зберігають у закритій скляній тарі. Лаврову олію чи її есенцію можна придбати в аптеці. Нескладно приготувати й самостійно. Для цього лаврове листя залити оливковою, соняшниковою чи лляною олією (із розрахунку 100 мл рідини на 10 грамів листя) і настоювати в теплі два тижні. Процідити й зберігати в прохолодному темному місці.

Лавр містить ефірну й жирні олії, флавоноїди, антоціани, мікро- та макроелементи: залізо, цинк, мідь, калій, натрій, магній, селен, фосфор, марганець; дубильні речовини, вітаміни А, С, РР, групи В.

Засоби з лавра знижують тиск і посилюють апетит, підвищують імунітет і ефективні при артриті, знімають набряклість, вживаються для профілактики стоматиту й діабету, помічні при кровотечах і лихоманці, сечогінні, застосовуються при онкологічних захворюваннях, кровотечах, при відкладанні солей і болях у суглобах.

При цукровому діабеті рекомендують приймати настій лаврового листя, котрий готують за таким рецептом: десяток листків заливають у термосі 500 мл окропу, настоюють три-чотири години. П’ють по 100 мл за півгодини до їди.

Для зменшення болів у суглобах їх розтирають лавровою олією, приготовленою за вищенаведеним рецептом. Її ж використовують для змащування пролежнів, паралізованих ділянок тіла. Олію застосовують, аби позбутися судом. Помічний і відвар сухого листя: 30 листочків залити 500 мл води, довести до кипіння, проварити на слабкому вогні п’ять хвилин. Злити у термос, настоювати до ранку. Процідивши, вживати невеликими порціями (близько 30 мл) з інтервалом 30-40 хвилин. Курс прийому — три дні.

При грипі, застуді, гаймориті рекомендовані інгаляції. Для цього залити окропом листки, проварити їх на слабкому вогні 10 хвилин. Обережно вдихати гарячу пару. Можна також збагачувати повітря в кімнаті ефірними оліями, розпорскавши лаврову есенцію чи розставивши в кімнаті наповнені відваром блюдця чи чашки.

Для виведення солей рекомендовано малу упаковку (10 грамів) лаврового листя залити в термосі літром окропу, настоювати 8-10 годин. Приймати по дві склянки протягом дня, випиваючи невеликими порціями. Курс прийому — два тижні.

При бронхіті двічі на день уживати по столовій ложці лаврової олії, приготованої за вищеописаним рецептом.

При псоріазі 20 середніх листків рослини заливають півлітра окропу і проварюють на слабкому вогні протягом 10 хвилин, настоюють 30-40 хвилин і випивають трьома рівними порціями протягом дня.

Щоб позбутися лупи, прополіскуйте волосся відваром: 10 грамів лавра залити літром води, проварити п’ять хвилин.

Для зняття стресу, лікування нервових розладів змішати у ванні (відповідно до уподобань чи наявних складників) відвари листя лавра благородного, апельсинових чи мандаринових шкірок, можна додати настій хвої сосни звичайної або ялівцю. Застереження: приймайте ванну за температури води у ній 40-50 градусів.

Хоча лавр вважається алергеном, однак шкірних висипів алергічного походження можна позбутися, приймаючи протягом 20 хвилин теплу ванну із додаванням літра відвару з його листків.

20 грамів лаврового листя прокип’ятити п’ять хвилин на слабкому вогні, настоювати в термосі до ранку. Процідженою рідиною обробляти рани чи ушкодження на шкірі. Можна ці ділянки посипати подрібненим на порошок листям.

Застосовуйте лавр благородний для боротьби з мікробами в приміщенні, а також для створення святкової атмосфери додайте до аромалампи лаврову олію.

Накладене на лоб і скроні вимочене упродовж п’яти хвилин у гарячій воді листя гарантуватиме спокійний і міцний сон.

Настоювати два тижні у темному теплому місці у півлітра горілки по столовій ложці трави любистку й копитняку європейського, а також кілька подрібнених лаврових листків. Дати випити настій тому, хто страждає на алкоголізм і хоче позбутися залежності.

Для виведення каменів із сечового міхура чотири-п’ять листків залити окропом, витримати до ранку в термосі. Настій уживати дрібними порціями протягом дня.

Для зміцнення імунітету 5 г (половину малого пакетика) лаврового листя залити склянкою окропу в термосі, витримати не менше чотирьох годин.

Протипоказання. Заборонено приймати препарати з лавра людям із проблемами нирок, печінки і серця, хворим на алергію, вагітним і жінкам у період грудного вигодовування дітей.

Олександр КУРДЮК,

кандидат біологічних наук.

 

Пол-пала

 

ТАКУ комерційну назву має рослина «ерва шерстиста» (Aerva lanata). Визначення отримала через густе білувате повстяне опушення листя і стебла. Її батьківщина — острів Цейлон. Розповсюджена також в Африці, Індії, Індонезії, Австралії. Це багаторічна трав’яниста рослина заввишки до 140 см. Стебло прямостояче циліндричне зеленого кольору. Еліптичні листки завдовжки близько 2,5 см. Суцвіття — колоски з білувато-зеленими квітками. Коріння досягає 18 см у довжину.

Містить флавоноїди, полісахариди, слиз, органічні кислоти, дубильні та пектинові речовини, стероли, кумарини, сапоніни, тритерпеноїди, макро- і мікроелементи, інші біологічно активні речовини. Восени заготовляють квітки, листя, стебла та корені. Термін зберігання трави — три роки. Купити пол-палу можна в аптеках України. Вирощувати ж її для вживання на території України недоцільно, оскільки, зростаючи в умовах вітчизняного клімату, рослина втрачає лікувальні властивості.

Пол-палу застосовують для лікування поліпів, геморою, подагри, міоми матки, циститу, поліартриту, трахеїту (запалення трахеї), фіброміоми, уретритів, запорів, сечокам’яної хвороби, бронхіту. Препарати з неї відновлюють сольовий баланс. Ця рослина одна із найдієвіших для профілактики і лікування сечокам’яної хвороби. Недарма в народі її називають «хірургом без скальпеля», а також «хірургом від природи».

Існує два рецепти вживання пол-пали.

Рецепт 1. При цирозі печінки, хворобах підшлункової залози, геморої, поліпах у кишківнику, сечокам’яній хворобі, циститі, піску в нирках, жовчному та сечовому міхурі, простатиті, атеросклерозі дві столові ложки подрібненої трави заливають склянкою окропу в емальованому посуді, варять на водяній бані 15 хвилин, настоюють до остигання, проціджують. Приймають теплим тричі на день по півсклянки за півгодини до їди. Курс — від 10 днів до місяця. Зазвичай повторюють два-три курси лікування з перервою між ними півроку.

Рецепт 2. При хворобах кишково-шлункового тракту, виразці шлунка, гіпертонії, пониженому імунітеті столову ложку подрібненої трави заливають 200 г окропу, настоюють три години. П’ють теплим по чверті-половині склянки два-три рази на день за 15 хвилин до їди. Курс лікування 10-30 днів, після шестимісячної перерви лікування повторити.

Препарати із пол-пали приємні на смак. Для пришвидшення одужання від вищенаведених захворювань дві чайні ложки подрібненої трави заливають склянкою води, кип’ятять на слабкому вогні п’ять хвилин, настоюють, закутавши, 15 хвилин. Проціджують і вживають гарячим як чай по півсклянки, додаючи цукор чи мед. Курс лікування — місяць.

Застереження. Приймаючи препарати з пол-пали, варто вилучити із раціону гостру, солону їжу, а також алкоголь.

Протипоказання. Засоби з пол-пали пошкоджують зубну емаль, тому пити їх слід тільки через трубочку-соломинку. Відразу після вживання прополіскують рот і чистять зуби. Препарати з рослини не рекомендується давати дітям до 12 років, приймати хворим на остеопороз і рахіт.

Василь РЯБЧУК,
доктор сільськогосподарських наук.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обіцяного три роки чекати
Читати
«Цінні поради» від МВФ
Читати
Антрациту таки не вистачає
Читати
Битва на дорогах
Читати
А він і не проти покерувати
Читати
Показники впали
Читати
Безробітних поменшало. Офіційно
Читати
Відчутна економія
Читати
Прикрили митну «дірку»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове