Архів
П’ятниця,
21 квітня 2017 року

№ 31 (19476)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Правила для всіх

КОЛИ хворіє домашня худоба — це справжня біда, збитки, додаткові турботи. Утім, якщо дотримуватися певних правил, цього здебільшого вдається уникнути. Нагадаємо основні з них. Молодняк можна купувати тільки в благополучних щодо захворювання господарствах. Уважний господар вчасно помітить: з тваринами коїться «щось не те», і у випадку підозри відразу ж звернеться до ветеринарного фахівця.

Корми мають бути тільки доброякісні, годівниці після кожної годівлі слід ретельно очищати, воду для напування використовувати чисту, свіжу, не холоднішу за 12-15ОС.

Для підтримання чистоти в приміщенні застосовують підстилку. Матеріал має добре поглинати вологу, бути теплим, не створювати додаткового бруду і швидко розкладатися в ґрунті після внесення використаної підстилки як добриво. Це можуть бути солома, торф (верхових боліт), опале листя, глиця. Підстилку щодня оновлюють.

Хліви, інші приміщення для утримання тварин регулярно чистять і дезінфікують. Генеральне прибирання проводять із настанням літнього сезону. Гній (із підстилкою) має зберігатися у сховищах, розташованих не ближче ніж за 100 м від житлового будинку.

На присадибній ділянці, де площа обмежена, особливо актуальна боротьба із гризунами і мухами — переносниками багатьох захворювань.

Ніби й нічого нового, але, як кажуть, береженого Бог береже.

Версія для друку          До списку статтей

ТРАВНЕВА вітамінна зелень буває доречною під час будь-якого застілля, тому що вона оздоровлює організм, робить людину бадьорою і сильною. Ще в «Ізборніку Святослава» — давньоруській пам’ятці писемності XI ст. сказано: «В овочі сили великі». У цій фразі маються на увазі не тільки продукти городу, адже їхній набір за тих часів був бідний, а й овочева дикоросла зелень. А з лук і лісів ці рослини переселилися в наші садки і городи, діставши загальну назву — пряносмакові трави. До того ж більшість із них має декоративний вигляд і є окрасою будь-якої ділянки. Отже, в наступній добірці — про традиції вирощування таких рослин.

Жіночка з Черкащини пише, що її знайомі розхвалили страви із солодкої картоплі, а вона не відає, що воно таке й чи можна її вирощувати в Україні. Відразу зазначимо, що можна: батат, а мова про нього, в наших широтах культивується як однорічник. Тож в одному з матеріалів «ДГ» — про те, як одержати бульби солодкої картоплі, розмноження батату тощо.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове