П’ятниця, 21 квітня 2017 року № 31 (19476)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19476/print.php?n=35345

Правила для всіх

КОЛИ хворіє домашня худоба — це справжня біда, збитки, додаткові турботи. Утім, якщо дотримуватися певних правил, цього здебільшого вдається уникнути. Нагадаємо основні з них. Молодняк можна купувати тільки в благополучних щодо захворювання господарствах. Уважний господар вчасно помітить: з тваринами коїться «щось не те», і у випадку підозри відразу ж звернеться до ветеринарного фахівця.

Корми мають бути тільки доброякісні, годівниці після кожної годівлі слід ретельно очищати, воду для напування використовувати чисту, свіжу, не холоднішу за 12-15ОС.

Для підтримання чистоти в приміщенні застосовують підстилку. Матеріал має добре поглинати вологу, бути теплим, не створювати додаткового бруду і швидко розкладатися в ґрунті після внесення використаної підстилки як добриво. Це можуть бути солома, торф (верхових боліт), опале листя, глиця. Підстилку щодня оновлюють.

Хліви, інші приміщення для утримання тварин регулярно чистять і дезінфікують. Генеральне прибирання проводять із настанням літнього сезону. Гній (із підстилкою) має зберігатися у сховищах, розташованих не ближче ніж за 100 м від житлового будинку.

На присадибній ділянці, де площа обмежена, особливо актуальна боротьба із гризунами і мухами — переносниками багатьох захворювань.

Ніби й нічого нового, але, як кажуть, береженого Бог береже.