Вівторок, 12 листопада 2024 року № 46 (20090)
http://www.silskivisti.kiev.ua/20090/print.php?n=54730

Особливості вирощування озимого часнику

Надійшло прохання від багаторічного передплатника із с. Любашівка Подільського району Одеської області Володимира Олексійовича ГАЙДАЙЧУКА розповісти про особливості вирощування часнику.

НАСАМПЕРЕД з’ясуємо різницю між двома популярними видами часнику — ярим та озимим.

Перша відмінність — будова. В озимого часнику парна кількість зубків і їх зазвичай близько 10 штук у головці. Великі зубки розміщуються впорядковано навколо короткого стовбура. В ярого часнику, навпаки, зубки розташовуються спіраллю і відсутній стовбурець. При цьому зубків різних розмірів набагато більше, до 30 штук, лушпиння м’яке.

І озимий, і ярий часник можна висаджувати восени та навесні.

Однак через вегетативні особливості кожного виду все ж рекомендується озимий часник висаджувати восени, а ярий, відповідно, навесні.

Озимий часник допустимо висаджувати трьома різними методами: використовуючи зубки, однозубкові цибулини чи повітряні цибулинки. Це ще одна відмінність між двома видами часнику: ярий часник вирощують тільки із зубків, тому що він не має стрілки, щоб утворилися повітряні цибулинки.

Підготовка грядок під посадку озимого часнику

Запам’ятайте: супіщані ґрунти найкраще підійдуть для озимого часнику.

Правильно підібране місце для вирощування часнику — це вже половина успіху. Важкий і бідний ґрунт може занапастити навіть найкращий насінний матеріал, а надмір вологи або постійна тінь послаблять рослину.

Хоча озимий часник вирізняється морозостійкістю: витримує до -20 градусів морозу, — вирощувати його слід у місці, де немає сильних протягів та затемнення, натомість багато сонячного світла. Не розробляйте грядку там, де поруч ростуть дерева.

В ідеалі, ділянку потрібно підготувати за тиждень-півтора до висадження часнику. У крайньому разі, якщо ви робите це буквально перед посадкою, можна полити грядку водою. Ґрунт перекопують на глибину 25 см і видаляють бур’яни. Далі удобрюють перегноєм, суперфосфатами та калійною сіллю. Аміачну селітру з розрахунку 10-12 г на 1 кв. м додають у ґрунт за день-два до висадки матеріалу.

Як підготувати зубки?

Радимо відбирати найбільші зубки з цибулин. Будьте уважні та стежте, щоб на відібраному насінному матеріалі не було ознак будь-яких захворювань. Для цього «роздягніть» кілька зубків і огляньте їх. Непридатними до посадки будуть вважатися ті, у яких ви виявите ознаки плісняви, гниль чи жовті плями.

Навіть якщо ви знайшли всього один зубок з ознаками зараження, решта з цієї ж головки теж не підійдуть.

Розбір цибулини ліпше проводити перед посадкою. Тоді низ зубка не пересохне і він із більшою ймовірністю вкорениться у ґрунті. І не забудьте зняти материнське денце, інакше воно, як пробка, заважатиме росту часнику.

Готуючи зубки для висадки під зиму, добре підсушіть їх, щоб часник не почав проростати раніше, ніж потрібно.

Озимий часник висаджують приблизно за 15-20 днів до перших приморозків. Якщо поспішити та посадити його, поки стоїть тепла погода, то зубки почнуть пробиватись, і мороз нашкодить бадиллю. Якщо висадити пізно, то зубки вчасно не вкореняться і замерзнуть у ґрунті.

При висадженні відстань між зубками часнику варіюється залежно від їхніх розмірів: між великими вона повинна становити приблизно 11-14 см, між дрібними — близько 8 см. Якщо густо засадити ряди, то рослини не матимуть доступу до кисню, повільніше зростатимуть і, найімовірніше, захворіють. Глибину посадки розраховують таким чином, щоб од верхівки до верхнього шару ґрунту залишалося 3-4 см. Чим більші зубки, тим глибше їх садять.

Бульбочки крупнобульбочкових сортів сіють у строки підзимової посадки часнику. Дрібні бульбочки сіють під зиму або навесні. Однозубки будь-якого походження саджають під зиму або восени.

Глибина закладання має дуже велике значення. Дрібна посадка, особливо на важкому ґрунті, призводить до «випирання» часнику; зубки піднімаються на швидко зростаючому компактному пучку корінців і засихають. При глибокій посадці затримується ріст цибулини, погіршуються товарні якості й знижується урожай.

Глибина посадки повинна змінюватися також залежно від зони, ґрунту й строків. Навесні саджають мілкіше, приблизно на глибину 3-5 см, під зиму — на 5-7 см.

Бульбочки зашпаровують при весняній посадці на 2-4 см, при підзимовій — на 4-5 см.

Після висадження рекомендується провести мульчування, щоб зберегти кисень, вологу та захистити паростки часнику. Як мульчу використовують торф, тирсу, сіно та солому. У результаті у вас повинен сформуватися шар у 2-5 см мульчі, під яким часник буде добре захищений.