Вівторок, 23 січня 2024 року № 4 (20048)
http://www.silskivisti.kiev.ua/20048/print.php?n=53616

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідають фахівці Пенсійного фонду України.

 

«Хотілося б дізнатись, чи є якісь особливості в оформленні пенсії військовим?»

Петро ВАНДЕНКО.

м. Полонне

Хмельницької області.

 

Є ВАЖЛИВА відмінність в оформленні пенсії за вислугу років і за статус учасника бойових дій. У першому випадку треба звертатися до відділу кадрів тієї силової структури, до якої належить військовослужбовець, тобто за місцем служби чи роботи. Там допоможуть зібрати необхідні документи і передати їх до Пенсійного фонду.

Натомість учасник бойових дій спочатку має отримати відповідний статус і посвідчення, а вже потім із цим посвідченням самостійно звертатись до Пенсійного фонду (особисто або скориставшись порталом електронних послуг Пенсійного фонду).

Пенсію військовим за вислугу років призначають:

• незалежно від віку — за наявності 25 років військової вислуги, а льотчикам і підводникам — за наявності 20 років;

• у 45 років — якщо на день звільнення в цьому віці військовий має не менше 25 років загального стажу, з яких не менш як 12 років і шість місяців календарної вислуги;

• у 45 років — якщо на момент звільнення військовий має 20 років вислуги незалежно від загального стажу.

Треба зауважити, що окремі види військової служби можуть зараховуватися до вислуги років у полуторному, подвійному і навіть потрійному розмірі. Так, у потрійному розмірі зараховуються періоди участі у бойових діях з російськими загарбниками.

Військова служба може бути зарахована і до загального стажу, якщо мова про призначення звичайної пенсії за віком.

 

«Чи може бути виплачено недоотриману пенсію на підставі свідоцтва про право власності на недоотримані кошти померлого?»

Наталя ЧАСНИК.

с. Часниківка

Миргородського району

Полтавської області.

 

СТАТТЕЮ 52-ю Закону 1058 передбачено, що сума пенсії, котра належала пенсіонерові й залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, у разі відсутності членів сім’ї, що мають право на отримання зазначеної виплати, або у разі не звернення ними по таку виплату у визначений законодавством термін, входить до складу спадщини.

Згідно з пунктом 2.26 Порядку 22-1, для виплати недоотриманої пенсії, що ввійшла до складу спадщини, подається документ, що посвідчує особу заявника, свідоцтво про смерть, свідоцтво про право на спадщину.

Подання інших документів для оформлення виплати недоотриманої пенсії, що ввійшла до складу спадщини у зв’язку зі смертю пенсіонера, чинним законодавством не передбачено.

 

«У зв’язку з війною ми з дружиною виїхали на тимчасове проживання до Польщі. Там багато працездатних українців, які знайшли роботу в сусідній країні. Нас та їх хвилює питання зарахування стажу для призначення пенсії в Україні».

Микола ЦЬОЛЯ.

с. Івот

Шосткинського району

Сумської області.

 

НАБУТИЙ на території Польщі стаж враховується до страхового стажу для визначення права на отримання пенсії в Україні. Це передбачено Угодою між Україною та Республікою Польща про соціальне забезпечення від 18.05.2012.

Тому при підрахунку стажу для призначення пенсії набутий в Україні та Польщі стаж сумується. При цьому розмір пенсії розраховується лише за набутий в Україні стаж.