Архів
Вівторок,
24 жовтня 2023 року

№ 43 (20035)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Небайдужі

Другий рік волонтерської вахти

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

Вінницька область.

Фото автора.

До 24 лютого 2022 року вони були просто сусідками, односельчанками, а відтоді й до сьогодні — це злагоджена волонтерська команда. З логотипом «Шендерівка з вами» на фронт відправлено понад десять тисяч банок консервації та більш ніж тисячу наліплених вареників і накручених голубців…

НА ДОБРОЧИННУ кухню в селі Шендерівка Чернівецької громади я приїхав разом із членами бойового волонтерського екіпажу Володимиром Пуньком та Сергієм Стангрітом.

Поки гості і господарі уточнювали виробничі моменти, пов’язані з доставкою городини, банок-кришок, м’яса та борошна, я спостерігав, як кухарки мили і перебирали помідори. «Напередодні купили сто кілограмів томатів, тож треба встигнути за світловий день дати їм раду, — перехопила мій погляд миловида жінка, яка представилася Тетяною Анатоліївною Савицькою. — Не дорого, по п’ять гривень за кілограм, продав їх нам фермер із селища Чернівці Руслан Малярчук, а ще двадцять кілограмів подарував односелець Леонід Павленко. Будемо робити аджику, маринувати, квасити — вже підготували півлітрові слоїчки, 10-літрові бутлі, 5-літрові пластмасові відеречка, маємо всі спеції».

Шендерівка — невеличке, на 119 «живих» дворів село із вісьмома школярами, 82 пенсіонерами. Тут нема школи, дитсадка, клубу, ФАПу, але живуть відкриті душею, гостинні й добродушні люди, які об’єднались у важкий для України час і вже другий рік безоплатно й самовіддано працюють на нашу перемогу. Майже одразу після широкомасштабного російського вторгнення в їдальні колишньої школи запрацювала волонтерська кухня.

«Ми відчували і пишалися, що маленька крапля праці кожного вливається у потужну річку волонтерської підтримки армії та переселенців, — розповідає Тетяна Савицька. — Ми ліпили вареники, робили налисники з м’ясом, сиром, капустою, картоплею і відрами відправляли на фронт. Продукти на кухню надходили звідусіль…».

Минали перші місяці війни, а потреба у роботі волонтерської кухні у Шендерівці не зменшувалася, навпаки — зросли запити на її продукцію. Остаточно згуртувався колектив: Олена Олександрівна Войцех, Тетяна Анатоліївна Савицька, Маргарита Миколаївна Пийвода, Марина Миколаївна Крохмалюк, Лариса Петрівна Черепуляк та Лариса Андріївна Скрипник. У цей період життя звело жінок-кухарок із волонтерським екіпажем у складі Анни Лаврик, Володимира Пунька та Сергія Стангріта, які здійснюють поїздки у місця бойових дій.

«У нас зав’язалась і міцна дружба, і добрі ділові стосунки, — долучається до розмови Олена Войцех. — Ми готуємо, а водії формують замовлення од військових, знають, куди й кому що везти. Це добропорядні сміливі люди, адже не кожен здатний ризикувати життям та їхати за сотні кілометрів од сімейного затишку під кулі та снаряди. Ми все обговорюємо у спокійній обстановці, ніколи не підвищуємо тон і не сердимося, коли впираємось у якусь проблему. Часом не вистачає продуктів, зібраних благодійниками, то купуємо їх за свої гроші або приносимо з дому. Так було взимку, коли дуже дорого коштувала цибуля і морква: виручили домашні запаси — і наші, й багатьох односельців.

Аня разом із хлопцями привозить нам банки, кришки, спеції. Родичі Володимира Івановича Пунька — брати Іван та Сергій Кіфи подарували нам уже близько двох тонн борошна. Вони разом із місцевим фермером Віталієм Дудником виготовляють його у печорському млині й «закидають» у Шендерівку власним транспортом по чотири-шість мішків за приїзд. Коли відчуваємо, що не встигаємо впоратися з роботою, односельчанки з того борошна на наше прохання випікають хліб, пиріжки, печиво.

Від початку війни не раз зверталися по допомогу до фермерів, що господарюють у Чернівецькій громаді. Вони привозять нам борошно, банки, кришки, олію, цукор, крупи, балонний газ, дизельне пальне. А загалом можна протягом години перераховувати земляків, завдяки яким наша волонтерська кухня готує і відправляє захисникам тушонки, паштет, кров’янку, котлети, ковбаси, гречані та перлові каші з м’ясом, з горохом і квасолею, борщ, солянку і розсольник у трилітрових банках...»

«На волонтерів ніде не вчать. Тож наші добросовісні жіночки-трудівниці не мають спеціального диплома, зате вони наділені прекрасними людськими рисами — чесністю, порядністю і високою патріотичною свідомістю, — підсумовує староста Гонтівського старостинського округу Сергій Іванович Шведа. — Їхня громадянська активність викликає велику повагу. Вони працюють без вихідних, зарплат, а в кожної вдома сім’я та господарство. Але, як і всі справжні українки, всьому встигають дати лад. До речі, в нашій окрузі також потужно працюють волонтери в Гонтівці та Лозовому. І всі ми готові допомагати фронту стільки, скільки буде треба!»

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вкладаються у строки
Читати
Чи й дізнаємося, скільки нас?
Читати
Денні вогні — цілорічно
Читати
Невідомі долі
Читати
Iнтелект на висоті
Читати
Iз половиною впоралися
Читати
Залишилися безкарними
Читати
Програма триває
Читати
Вовк овець сторожував
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове