![]()
Полив помідорів і перцю у пору достигання НАДМІРУ сухий ґрунт стає причиною в’янення листя і томатів, що зав’язалися, призводить до появи верхівкової гнилі та тріщин на дозріваючих плодах. Зволоження аж занадто також має негативні наслідки: томати стають водянистими і можуть розтріскуватися, коріння загниває, рослина піддається загрозі грибкових захворювань. Правильний і своєчасний полив помідорів дає змогу їм з комфортом переносити літню спеку: постійна вологість ґрунту сприяє швидкому випаровуванню її через листя, в результаті чого томати охолоджуються. В середньому помідори рекомендується зволожувати рясно, але не дуже часто. Немає сенсу лити воду часто і потроху: оскільки коренева система поширюється вглиб, волога залишиться у верхньому шарі землі й не досягне коренів. Поливають помідори під корінь (або по борознах), стежачи, щоб вода не потрапляла на стебла і листя. При спекотному сонці краплі води на листі діють подібно до лінзи, тобто завдають опіків рослині. Дощова вода ідеально підходить для поливу. Якщо не вдається запастися дощовою, помідори слід поливати відстояною теплою водою. Це, так би мовити, ази. Тепличні помідори рекомендується поливати з бочки, встановленої прямо в теплиці, що дає змогу підтримувати необхідну температуру відстояної води. При цьому бочка має бути закрита, інакше вологість повітря всередині перевищить норму. Як зрозуміти, чи достатньо вологи в ґрунті для наростання і достигання плодів? Потрібно прокопати землю лопатою на глибину 10 см, взяти грудку ґрунту на пробу, стиснути її в долоні. Якщо земля злипається в руці, а потім легко розсипається, то вона зволожена достатньо. Навіть у другій половині вегетації доцільно використовувати для поливу воду з попелом. Для помідорів такі підживлення особливо корисні: вони збагачують ґрунт мінеральними речовинами (без азоту, який стимулює наростання зеленої маси, а це у серпні вже геть не потрібно), поліпшують його структуру і служать хорошою профілактикою грибкових захворювань. Деякі городники радять скоротити полив у період достигання плодів, а за тиждень-другий до масового збору врожаю зовсім його припинити (іноді можна почути таку рекомендацію: треба перестати поливати, аби плоди червоніли в найкоротші терміни). Однак цей метод слушний тільки для низькорослих сортів. У високорослих плоди зріють поступово, тому у період їхнього достигання не варто змінювати режиму зволоження або зовсім припиняти полив. Кожній рослині, як і раніше, потрібно не менше ніж 10 л води щотижня (а за відсутності дощів і частіше — раз на чотири-п’ять днів). Для того, щоб прискорити дозрівання перців, їх варто регулярно поливати (за браком опадів) теплою водою, промочуючи ґрунт на глибину до 20 см. Поливати ліпше у другій половині дня під корінь невеликими порціями. Наступного дня після зволоження ґрунту слід провести його розпушення. За тиждень до збирання плодів полив необхідно припинити. |