Вівторок, 16 травня 2023 року № 20 (20012)
http://www.silskivisti.kiev.ua/20012/print.php?n=52697

Чистотіл — помічник садівника

ОКРІМ знайомих із дитинства лікувальних властивостей з видалення бородавок на тілі, він ще й культурним рослинам допомагає подолати хвороби та шкідників. Скажімо, якщо ґрунт заражений, то перед садінням цінних цибулинних культур краще посіяти чистотіл, а наприкінці серпня загорнути його в землю.

У боротьбі зі шкідниками квітів добре допомагає свіжий настій чистотілу. Викопують чотири рослини з коренем, подрібнюють і заливають 10 л води. Хвилин через 15 вода стає коричневою, і нею можна поливати рослини. Зверніть увагу, що навіть одноразовий полив помітно позначається на зовнішньому вигляді пригноблених зелених «вихованців». Попелиця не просто обсипається з рослин, а й нові її колонії довго не з’являються на оброблених квітниках.

Заготовляють чистотіл у травні-червні, коли він починає цвісти, сушать у тіні. Зберігають висушену траву в паперових пакетах, а використовують для знезараження ґрунту перед посадкою цибулинних і після їх викопування.

Спершу цибулини тюльпанів, гладіолусів та інших цибулинних квітів витримують дві години в теплому настої чистотілу (300 г сухої трави на 10 л води, настоюють дві доби). Потім цибулини сушать і висаджують у ґрунт. Після викопування цибулин квітів посадковий матеріал можна добре промити і замочити на 30 хвилин у настої сухої трави (150 г на 10 л води, витримують дві доби).

Гладіолуси менше хворітимуть і ушкоджуватимуться шкідниками, якщо цибулини перед висадженням не тільки знезаразити в настої чистотілу, а й регулярно обприскувати ним квіти (500 г сухої трави на 10 л води). Робити це варто чотири рази: при появі другого-третього листка, після відростання п’ятого-шостого, перед цвітінням і після вегетації. Крім того, ґрунт під гладіолусами корисно замульчувати рубаною зеленню чистотілу. Точно так само застосовують чистотіл і при вирощуванні тюльпанів, тільки обприскування проводять тричі.

Ефективна ця рослина і в боротьбі з гризунами, якщо розкидати висушений чистотіл між посадками гвоздики, цибулинних, навколо молодих дерев.

Так що не просто боріться з чистотілом у садку, а використовуйте його на благо своїх декоративних та корисних «зелених янголів». Тільки пам’ятайте, що це отруйна рослина, тому всі роботи треба проводити в рукавичках, а при обприскуванні надівати маску.