Вівторок, 16 травня 2023 року № 20 (20012)
http://www.silskivisti.kiev.ua/20012/print.php?n=52687

  • На зв’язку — Львівщина

На допомогу воїнам

Ігор ТАБІНСЬКИЙ.

У МЕЖАХ благодійного аукціону «Разом до перемоги», що відбувся в обласному центрі, вдалося зібрати 791 тисячу гривень для 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ. В заході взяли участь голови громад Львівського району, розігравши 29 патріотичних лотів. Також 24-й ОМБр імені короля Данила передано автівку.

Такі благодійні акції на підтримку нашої армії в краї проводяться постійно. Зокрема, вже вп’яте відбувся фестиваль у Красненській громаді, на якому було зібрано 30 тисяч гривень для потреб воїнів.

Гранти для підприємців

ПОНАД чотири десятки заявників, котрі подавали бізнес-плани до участі у програмі «єРобота», отримають гранти на започаткування або розвиток своєї справи. Про це інформує обласний центр зайнятості. Львівщина увійшла до трійки лідерів серед областей за кількістю позитивних відповідей на заяви, поступившись першістю столиці. Кошти для реалізації бізнес-планів нададуть 30 ФОПам, шістьом юридичним особам та сімом підприємцям-початківцям, які відкриють власну справу та поч-нуть працювати на себе.

Надскладна операція вдалася

НЕЙРОХІРУРГИ Лікарні святого Миколая у Львові вперше в Україні провели дитині операцію на мозку з пробудженням. Таке складне втручання було єдиним шансом для 15-річного Максима, який страждав від пухлини: йому загрожував параліч правої половини тіла. Під час найважливішої частини операції — видалення утворення — медики розбудили хлопця, розважали його розмовами про улюблені фільми тощо, і нейрофізіологи фіксували активність у ділянках мозку, які відповідають за рухи кінцівками та мовлення. Це було потрібно для того, аби їх не пошкодити. Операція, запевняють у лікарні, пройшла успішно.

Популяризують традиції

ДНЯМИ Перший театр у Львові представив співочий проєкт «Джереґеля. ВеснянОчки», створений на основі українського фольклору. Артисти виконували гаївки, веснянки, дражнилки, лічилки... Назву обрали на честь старовинної жіночої зачіски: як коси, майстерно викладені на голові панянки, дорослий та дитячий народний спадок митці сплели у співочий вінок. «ВеснянОчки» — своєрідний новітній дівочий ритуал закликання весни не тільки астрономічної, а й духовної. Після напрочуд вдалої постановки «Вертепу» взимку колектив театру продовжує займатися збором обрядового фольклору та виконанням його у сучасній інтерпретації.

Віншували довгожителів

У СТРИЮ відсвяткували століття членкині «Союзу Українок» Софії Середницької. У гості до ювілярки з теплими словами та подарунками завітали заступниця міського голови Христина Грех та о. Андрій Бінас. За свій поважний вік Софія Середницька виховала трьох дітей, має онуків, правнуків і праправнуків. 40 років була регентом церковного хору у храмі Успіння Пресвятої Богородиці. За останній час це другий столітній ювілей у регіоні. Раніше його відзначав Володимир Комар із Мостиської громади.

Довгобуд таки завершать

ОБЛАСНІЙ військовій адміністрації та Пустомитівській громаді нарешті вдалося знайти кошти для закінчення будівельних та ремонтних робіт у школі села Семенівка: кожна зі свого бюджету виділить 18 млн грн та 17,5 млн грн відповідно. Таким чином, цього року, згідно з планами, свої двері для місцевих школярів відкриє новий сучасний заклад зі спортивною залою, харчоблоком, майстернями для трудового навчання та спортивними майданчиками.

Геть!

ДЕПУТАТИ Самбірської міськради заборонили діяльність у місті УПЦ московського патріархату. Церкву Успіння пресвятої Богородиці закрили і опечатали. Раніше таке саме рішення ухвалила міськрада Борислава. Станом на першу декаду квітня в краї продовжували функціонувати 18 парафій УПЦ МП, але ситуація змінюється щоденно. Львівська облрада звернулася до місцевої влади з вимогою заборонити діяльність цієї церкви на своїх територіях.

Стоп контрабанді

ПРАВООХОРОНЦІ спільно з працівниками підрозділу внутрішньої безпеки Держмитслужби викрили схему пропуску контрабанди через пост «Угринів». Нечесні співробітники оформили вантажівку з 5700 одиницями нової техніки (телефони тощо) на 1,5 млн доларів як порожню. У підсумку двох працівників митного поста звільнили з роботи, щодо третього порушене дисциплінарне провадження.