Вівторок, 16 травня 2023 року № 20 (20012)
http://www.silskivisti.kiev.ua/20012/print.php?n=52685

  • Обережно: шахраї

Обман на довірі

Марія КРАМАР.

ПОПРИ часті попередження правоохоронців щодо існування найрізноманітніших шахрайських схем довірливі люди продовжують потрапляти на гачок зловмисників. Так, лише за одну добу жителі Кам’янець-Подільського району на Хмельниччині втратили близько 115 тисяч гривень. А схеми давно відпрацьовані. Ось як ця. До мешканця Нової Ушиці зателефонував незнайомець, назвавшись співробітником мобільного оператора. Під приводом нібито переведення телефону на нову резервну вежу та лінію зв’язку зловмисник випитав у чоловіка смс-код, який надійшов на його телефон. Чоловік назвав код, відтак з його банківського рахунка зникли 103 тисячі гривень. Ще одне шахрайство скоєне за схемою «ваш родич у біді». До 94-річного дідуся зателефонували псевдо-працівники поліції та повідомили, що його син когось побив. Для начебто вирішення проблеми пенсіонер перерахував через відділення пошти 10 тисяч гривень на рахунок шахраїв.

А одна панянка, намагаючись продати сукню онлайн, перейшла за посиланням, надісланим імовірною покупчинею, нібито для підтвердження отримання коштів. У результаті в дівчини з рахунка зникли три тисячі 360 гривень. Ще одна кам’янчанка втратила 8345 гривень, оплативши наперед покупку за оголошенням. Товар їй так і не надійшов.

Наразі вживаються заходи щодо встановлення осіб шахраїв. Будьте уважні та прискіпливі під час спілкування із незнайомцями.