Вівторок, 16 травня 2023 року № 20 (20012)
http://www.silskivisti.kiev.ua/20012/print.php?n=52683

  • Запитання — відповідь

єВідновлення пошкодженого житла

Підготувала
Надія ЛЕВЧУК.

«Мій будинок у Бучі зруйнований під час вторгнення російських окупантів. Торік ми почали відновлювати житло власними силами, влізли в шалені борги. Заявку на отримання компенсації оформили ще у квітні 2022 року через «Дію», проте жодної реакції. На що ми та мільйони таких людей можемо розраховувати, чи компенсує держава вартість знищеного майна?» — запитує Валентина Л. із Київської області.

ЗВІСНО, збитки за знищене та пошкоджене житло мають бути відшкодовані. Про це йдеться в численних публікаціях представників влади, зокрема голови партії «Слуга народу» Олени Шуляк, автора законопроєкту 7198 «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації». Мова про квартири, інші житлові приміщення в будинку, приватні житлові, садові, дачні будинки тощо.

Нещодавно уряд України ухвалив порядок надання громадянам, чиє житло було пошкоджено внаслідок збройної агресії рф, державної допомоги на поточний ремонт житла з допомогою електронної послуги «єВідновлення».

За словами віцепрем’єр-міністра з відновлення України — міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова, «кожен громадянин, чия квартира, приватний будинок чи кімната в гуртожитку були пошкоджені внаслідок агресії рф і які ще не були відновлені, зможе отримати кошти для ремонту свого житла. Джерелами для компенсацій стануть як кошти державного бюджету, так і кошти міжнародних донорів та кредиторів. Очікуємо, що зможемо в найближчому майбутньому зробити основним джерелом компенсацій репарації росії».

Натомість Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що розмір грошової допомоги для ремонту пошкодженого житла становитиме до 200 тисяч гривень. Суму компенсації визначить спецкомісія, а кошти зараховуватимуться людям на спецрахунок у банку. Він додав, що в уряді ще працюють над питанням надання компенсацій для родин, які зробили ремонт своїми силами.

Послугою можуть скористатися всі громадяни України, чиє житло було пошкоджено внаслідок бойових дій, не було відремонтоване раніше і підлягає відновленню. Йдеться, насамперед, про заміну вікон чи дверей, ремонт покрівлі тощо. Пріоритет, за інформацією Урядового порталу, надаватиметься:

— учасникам бойових дій;

— людям з інвалідністю внаслідок війни;

— ветеранам війни;

— членам сімей загиблих військових;

— мобілізованим;

— багатодітним родинам;

— людям з інвалідністю І та ІІ групи;

— батькам — вихователям дитячого будинку сімейного типу;

— опікунам/піклувальникам;

— прийомним батькам та патронатним вихователям;

— дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування.

Щоб отримати компенсацію, насамперед слід подати інформаційне повідомлення про пошкоджене майно. Це можна зробити на порталі чи в застосунку «Дія», а також через ЦНАП або нотаріуса. Далі потрібно відкрити спеціалізований рахунок «єВідновлення» в одному з банків — учасників програми. Відкрити картку можна як у банківському застосунку, так і у відділенні банку. Після цього треба подати заяву на компенсацію в «Дії».

Після подання заявки спеціальна Комісія з розгляду питань щодо надання компенсації, створена при органі місцевого самоврядування, розгляне заяву, проведе обстеження пошкодженого майна, внесе дані про нього в Реєстр пошкодженого та знищеного майна та визначить вартість його відновлення. Строк розгляду заяви та прийняття рішення щодо компенсації не повинен перевищувати 30 календарних днів із дня її подання.

Затим громадянин, який подав заяву на компенсацію, отримає підтвердження та кошти на спеціалізовану картку «єВідновлення». Отримані кошти можна використати на закупівлю будівельних матеріалів, вікон, дверей, покрівлі, а також на оплату ремонтних послуг.

Зверніть увагу, що витратити кошти можна буде тільки на будівельні матеріали чи послуги підрядників, які мають відповідні MCC-коди чи торговельні коди. Використати компенсацію слід протягом одного року з моменту її нарахування.