Вівторок, 16 травня 2023 року № 20 (20012)
http://www.silskivisti.kiev.ua/20012/print.php?n=52681

Довічні пільги замінять на доплату?

Олена КОЩЕНКО.

В Україні хочуть скасувати довічні грошові пільги для ветеранів російсько-української війни після демобілізації. Натомість пропонують запровадити для них 2-3-річну щомісячну стипендію/доплату до основного доходу.

ПІСЛЯ прочитання цієї новини у багатьох виникне запитання: кому спала на думку така ідея у розпал війни, коли наші воїни проливають кров та кладуть голови, захищаючи Батьківщину? Автори — «слуги народу». А оприлюднила «геніальну» ініціативу голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, відома своїми скандальними висловлюваннями, Галина Третьякова. Зо­крема, свого часу одіозна депутатка заявила, що в сім’ях, які отримують матеріальну допомогу від держави, народжуються діти «низької якості». Після цього в соціальних мережах піднялася хвиля обурення із вимогою відкликати Третьякову з посади голови комітету. Головування вона не втратила, а на критику відреагувала так: «Нікуди не збираюся йти під тиском ззовні. Буду робити свою справу, реалізовувати план законодавчих ініціатив (реформ), який розробляла все своє життя».

Як же цього разу Галина Третьякова обґрунтовує один із номерів свого законодавчого бенефісу? За словами депутатки, нині в державі вже налічується більш ніж мільйон громадян зі статусом ветерана війни, і число їх дедалі зростає. Згідно із законом «Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту», всім їм належать регулярні довічні грошові виплати. Це передбачає багатомільярдні витрати з державного бюджету. Однак є велика проблема, яку депутатка окреслила так: після війни, коли вже зміліють потоки міжнародної допомоги на соціальні потреби і нам доведеться розраховувати тільки на власні сили, у держскарбниці не вистачить коштів на фінансування довічних пільг демобілізованим військовослужбовцям.

Тому «слуги народу» вважають за доцільне замінити їх грошовими виплатами, які вони одержуватимуть упродовж лише кількох років після закінчення війни. Розмір підтримки залежатиме від посади військового, строку служби та кількості виконаних бойових завдань. Якщо ж цього не зробити, стверджують можновладці, то виникне фінансовий колапс загальнодержавного масштабу. Отже всі ті, кому дозволить здоров’я, не повинні сидіти під «парасолькою» соціальних виплат, а мають йти працювати і поповнювати бюджет податками. Ось такий законопроєкт розробляється з прицілом на післявоєнний час.

Наразі у профільному комітеті «тривають дискусії». Вочевидь, там рішуче налаштовані на перегляд статусу «довічних пільг». На думку Третьякової, чимало соціальних гарантій, на які мають право українські ветерани, по суті, вже не забезпечуються. Адже Закон «Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту», який передбачає довічні пільги для цієї категорії населення, було ухвалено 1993 року. Тоді цей документ писався під ветеранів Другої світової війни, яких на той час «уже було небагато», та «афганців». З початком російсько-української війни закон доповнили новими категоріями ветеранів. Тобто чисельність людей, які мають право на пільги, зросла багаторазово. Крім того, після війни побільшає пенсіонерів у зв’язку з раннім виходом на заслужений відпочинок учасників бойових дій, що передбачено законом. І насамперед саме таким молодим за віком і найбільш працездатним ветеранам війни держава хоче замінити довічні пільги виплатою стипендії. Мовляв, вона їм дуже стане в пригоді у період соціальної адаптації.

А як, питається, бути тим ветеранам, які зазнали тяжких каліцтв на фронті? Такій категорії громадян держава зобов’язана забезпечити кваліфіковану медичну допомогу та безстрокові гідні виплати. Так буде й надалі, запевняють «нагорі».

Та, як мовиться, обіцяйло обіцяло з козла три пуди сала. Знаємо ми ціну словам влади, яка економить на всіх, окрім себе. Народні депутати під час війни отримують захмарні заробітні плати, нерідко ще із доплатами за «особливо напружену роботу». Торік у грудні з державного бюджету грошову компенсацію за житло надали 131 народному депутату, багато з яких є людьми небідними. Сума зросла удвічі порівняно з попереднім місяцем — до 2,9 млн гривень. Знаходяться ж у бюджеті на все це гроші! А тут, виявляється, вони «напружились» і підрахували, що ветеранів війни вже в країні забагато…