Вівторок, 16 травня 2023 року № 20 (20012)
http://www.silskivisti.kiev.ua/20012/print.php?n=52680

  • Освітня панорама

Дванадцятирічка
тільки в планах

Олена БЕГМА.

ВЕЛИКОГО резонансу набула заява новопризначеного міністра освіти Оксена Лісового про запровадження в Україні 12-річної системи загальної освіти. Особливо після того, як з’явився коментар голови Державної служби якості освіти Руслана Гурака: дванадцятирічка, мовляв, уже з 2024 року може стати найоптимальнішим варіантом надолуження освітніх втрат через коронавірус та повномасштабну війну. Очільникові МОН довелося виступити з уточнювальною заявою: «У 2024-му про перехід на 12-річну систему шкільної освіти не йдеться. Згідно із законом «Про освіту», це має відбутися 2027 року, після запровадження трирічної профільної старшої школи». За словами О. Лісового, державний стандарт останньої нині розробляється експертами. Крім того, такий перехід потребує значних фінансових ресурсів, яких у бюджеті поки що не передбачено.

До відома. Серед 38 країн Європи 19 мають 12-річну систему навчання, 17 країн — 13-річну, є країни з 14-річною і 15-річною повною загальною середньою освітою. 11-річка залишається в росії та білорусі.

Реєстрацію на тестування завершено

ЧЕРЕЗ ВОЄННУ агресію росії освітній процес в Україні зазнав численних змін. Так, 2023 року випускники шкіл замість ЗНО складатимуть національне мультипредметне тестування (НМТ). Цього року для участі в ньому зареєструвалися 276,5 тис. абітурієнтів. Відомо, що серед них 250,4 тис. складатимуть іспит в Україні, а 26,1 тис. осіб — у спеціально створених для цього екзаменаційних центрах у 32 країнах. Вибираючи предмет додаткового блоку, випускники віддали перевагу історії України (145,2 тис. чоловік) та іноземним мовам (85,3 тис). 37 тис. виявили бажання складати третім предметом біологію, 5,5 тис. — фізику, 3,5 тис. — хімію.

Якщо урок перервала повітряна тривога

НИНІ заняття в класах часто переривають повітряні тривоги. Учням із учителями належить негайно переміститись у безпечне укриття. На жаль, сьогодні 30% українських шкіл узагалі їх не мають. Тож часто доводиться бігти у якийсь підвал поблизу, що, трапляється, не відповідає стандартам повноцінного бомбосховища.

Кабінет Міністрів повідомив про виділення 1,5 мільярда гривень на облаштування безпечних умов в опорних закладах середньої освіти, в яких загальне число учнів становить щонайменше 200 осіб. За рахунок субвенції мають бути підготовлені укриття, де їх не було, або ж капітально відремонтовані та оснащені наявні.

Начувайтеся, студенти-плагіатори

НЕЗАБАРОМ плагіат стане офіційною підставою для відрахування студента з університету, інституту чи коледжу. Відповідна норма міститься у проєкті Положення про порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються у закладах вищої освіти. Він уже був винесений МОН на громадське обговорення і дістав схвальні відгуки академічної спільноти. Так, документом передбачено, що відраховувати студентів із вишів через плагіат зможуть за умови, що такий випадок з боку претендента на вищу освіту «виявили та встановили належно запротокольованим чином». При цьому відраховуватимуть згідно з внутрішніми документами вишу, але з дотриманням прав студента, передбачених законом.

Між іншим, у розвинених країнах молода людина, яку відрахували за плагіат, дуже часто взагалі втрачає право будь-коли повторно вступати до цього закладу. Щоправда, там ще з молодших класів намагаються виховувати академічну доброчесність, і роблять це доволі успішно. Чого аж ніяк не скажеш про українські школи, де нерідко списування рефератів з чужих робіт без будь-яких посилань ніяк не засуджується педагогами.

Коли на літні канікули

ВІДПОВІДНО до закону «Про повну загальну середню освіту» навчальний рік у школах має розпочинатись у День знань — 1 вересня і загалом складатись із не менш ніж 175 днів занять. Однак в умовах воєнного стану його тривалість визначає уряд. На своєму засіданні останній ухвалив постанову про те, що поточний навчальний рік повинен закінчитися не пізніше 30 червня. Таким чином, тривалість навчального року зменшена до 155 днів. А школярі мають піти на канікули не пізніше 1 липня. Втім, у регіонах місцеві органи самоврядування разом з адміністраціями загальноосвітніх закладів залежно від ситуації з безпекою наділені правом закінчувати навчальний рік і раніше визначеної урядом граничної дати занять.

Про зарплату вчителів і їхнього міністра

МІНОСВІТИ повідомило, що в березні його керівникові Оксену Лісовому загалом було нараховано 34 321,50 грн заробітної плати, а з вирахуванням усіх податків і зборів фактично виплачено 27 628,81 грн. З огляду на те, що призначення Лісового на посаду міністра освіти і науки відбулося 21 березня, це зарплата за одну декаду. За його ж висловлюванням, «непогана» порівняно з тим, що одержують шкільні педагоги. Їхній заробіток залежить від категорії та стажу роботи, водночас він дуже різниться у регіонах. Пересічно ж учитель без категорії (початківець) сьогодні отримує 7,7-10,5 тис. грн, а вчитель вищої категорії — 14-18 тис. грн.

Нагадаємо: в держбюджеті-2023 на освіту передбачили на 20% коштів менше, ніж торік.

Заохочують наших вступників

УРЯД Польщі ухвалив зміни у спеціальному законі про допомогу українцям, зокрема, йдеться про вступ до університетів. Відтепер наші абітурієнти у 2023/2024 році мають певні преференції перед іншими іноземними студентами.

Державні польські виші дають змогу іноземцям навчатися безкоштовно, проте є неодмінна умова — володіння польською мовою. Українці, які мають підтверджений держіспитом сертифікат про це, можуть розраховувати на субсидії, виплати для осіб з інвалідністю, ректорські або соціальні стипендії. Рішення щодо їх нарахування ухвалює ректорат на підставі довідки про сімейний та матеріальний стан. Тим часом вартість навчання у польських приватних та державних університетах стартує вiд 700 євро на рiк.

Є така професія — оператор дрона

НА ТЕРНОПІЛЬЩИНІ вперше в Україні навчатимуть новій професії — «оператор наземних засобів керування безпілотним літальним апаратом». Належним чином технічно оснащений навчально-практичний центр відкрили на базі Тернопільського професійного коледжу з посиленою військовою та фізичною підготовкою. Як зазначив директор закладу Вадим Ластовицький, це буде цивільна професія, для навчання якої з вересня у закладі передбачено 30 державних місць. Триватиме підготовка фахівця від півтора місяця до трьох років (залежно від рівня опановуваної програми та галузевого спрямування).