Вівторок, 16 травня 2023 року № 20 (20012)
http://www.silskivisti.kiev.ua/20012/print.php?n=52672

Дослівно

Тамара Горіха Зерня, письменниця.

Окупаційна влада нав’язує українцям російські паспорти під загрозою арешту. Люди, які відмовляються від цих папірців, потрапляють у списки неблагонадійних. І автоматично втрачають доступ до базових послуг, медицини, працевлаштування, освіти, соціальних виплат.

Ці папірці є нікчемними у правовому полі. Росіяни і тут виступили новаторами. Жодна інша країна світу не нав’язує своє громадянство під загрозою розстрілу. У нормальних країнах, навпаки, претенденти складають іспити, підтверджують матеріальний статус, надають документальні докази походження предків.

Росіяни примудрилися викривити саме поняття громадянства, те, що вони «впарюють» силою, не має ніякого стосунку до цивілізованого світу.

Я повністю на боці нашого омбудсмена. Хай беруть ті паспорти, якщо це допоможе зберегти життя. Потім спалять їх і забудуть як страшний сон. Або залишать на згадку про країну, якої більше не існуватиме.

Україна знайде спосіб виявлення колабораціоністів не за паспортною ознакою. Я думаю, що наступна влада в нас буде розумнішою і більш фаховою, вона без проблем зможе провести відсів.