Архів
Вівторок,
16 травня 2023 року

№ 20 (20012)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували

Тетяна Роздобудько
і Лариса Лаврененко.

Версія для друку          До списку статтей

Чистотіл — помічник садівника

ОКРІМ знайомих із дитинства лікувальних властивостей з видалення бородавок на тілі, він ще й культурним рослинам допомагає подолати хвороби та шкідників. Скажімо, якщо ґрунт заражений, то перед садінням цінних цибулинних культур краще посіяти чистотіл, а наприкінці серпня загорнути його в землю.

У боротьбі зі шкідниками квітів добре допомагає свіжий настій чистотілу. Викопують чотири рослини з коренем, подрібнюють і заливають 10 л води. Хвилин через 15 вода стає коричневою, і нею можна поливати рослини. Зверніть увагу, що навіть одноразовий полив помітно позначається на зовнішньому вигляді пригноблених зелених «вихованців». Попелиця не просто обсипається з рослин, а й нові її колонії довго не з’являються на оброблених квітниках.

Заготовляють чистотіл у травні-червні, коли він починає цвісти, сушать у тіні. Зберігають висушену траву в паперових пакетах, а використовують для знезараження ґрунту перед посадкою цибулинних і після їх викопування.

Спершу цибулини тюльпанів, гладіолусів та інших цибулинних квітів витримують дві години в теплому настої чистотілу (300 г сухої трави на 10 л води, настоюють дві доби). Потім цибулини сушать і висаджують у ґрунт. Після викопування цибулин квітів посадковий матеріал можна добре промити і замочити на 30 хвилин у настої сухої трави (150 г на 10 л води, витримують дві доби).

Гладіолуси менше хворітимуть і ушкоджуватимуться шкідниками, якщо цибулини перед висадженням не тільки знезаразити в настої чистотілу, а й регулярно обприскувати ним квіти (500 г сухої трави на 10 л води). Робити це варто чотири рази: при появі другого-третього листка, після відростання п’ятого-шостого, перед цвітінням і після вегетації. Крім того, ґрунт під гладіолусами корисно замульчувати рубаною зеленню чистотілу. Точно так само застосовують чистотіл і при вирощуванні тюльпанів, тільки обприскування проводять тричі.

Ефективна ця рослина і в боротьбі з гризунами, якщо розкидати висушений чистотіл між посадками гвоздики, цибулинних, навколо молодих дерев.

Так що не просто боріться з чистотілом у садку, а використовуйте його на благо своїх декоративних та корисних «зелених янголів». Тільки пам’ятайте, що це отруйна рослина, тому всі роботи треба проводити в рукавичках, а при обприскуванні надівати маску.

Версія для друку          До списку статтей

НИНІШНЯ весна так не схожа на теплу пору року, що чимало господарів усерйоз замислилися про побудову теплиці. Серед людей на базарі можна часто почути: «Розсада ж яка дорогуща! А огірки, а капуста — просто золоті! Е-е, ні, треба ставити теплицю, лише підрахую, з яких матеріалів дешевше». Справді, й розсаду в захищеному середовищі легше виростити, і кінцевий продукт — ті ж огірки, помідорки, зелень, та стільки всього. Але! У наступному випуску «ДГ» ми порозмірковуємо на тему, що теплиця — це лише можливість, а не гарантія. Тобто облаштувавши захищене середовище за досить-таки чималі кошти, ви маєте бути готовими щороку докладати відповідних зусиль для досягнення бажаного результату.

У ще одному матеріалі розповімо про догляд і годівлю качок, які замикають трійку лідерів нашого рейтингу вигідності домашньої птиці.

Також порекомендуємо, як із швидкодіючого органічного добрива одержати повноцінне, аби була користь землі й культурним рослинам.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове