Архів
Вівторок,
16 травня 2023 року

№ 20 (20012)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували

Тетяна Роздобудько
і Лариса Лаврененко.

Версія для друку          До списку статтей

Запорука щедрості суниці

ГОЛОВНИЙ резерв урожаю суниці — поливи. Вона дуже любить воду. Втім, нині нема необхідності поливати полуницю садову, адже перші весняні місяці були дуже дощовими. До того ж від перезволоження ягоди не такі солодкі, як хотілося б. Частина врожаю навіть може уразитися гниллю.

Окрім того, вологі місця вельми полюбляють слимаки, і зазвичай їх багато на суничній грядці. Цих шкідників слід нещадно знищувати. Сьогодні у продажу є чимало засобів боротьби зі слимаками. Слід лише дотримуватися правил застосування препаратів.

Раніше суницю вирощували виключно на солом’яній мульчі. Плюси соломи — ягоди чисті, гнилі майже відсутні, поливів менше. Нині ж перевагу віддають поліетиленовій плівці. Хоча плівка або нетканий укривний матеріал набагато дорожчі, ніж солома. До того ж солома — екологічно чистий продукт, який за сезон перегниває, збагачуючи ґрунт поживними речовинами. Потрібно лише кілька разів полити її розчином сечовини (40-60 г на 10 л води), щоб солома не брала азот із землі.

Стосовно дуже популярних тепер спанбондів, то варто зауважити, що використовувати чорний такий матеріал у південних регіонах не рекомендується, оскільки ґрунт під ним сильно перегрівається.

За літо полуницю садову підживлюють не менше чотирьох разів.

Перше підживлення проводять весною, коли рослини щойно почали відростати. Найкращою поживою буде коров’як або пташиний послід. Ці добрива треба настоювати у воді протягом тижня і використовувати, розводячи водою відповідно один до семи і один до 20. У розчин можна додати трохи сечовини.

Друге підживлення має бути на етапі бутонізації рослин. У цей час удобрюють азофоскою (1 столова ложка на 10 л води). У розчин можна додати по 0,5 л попелу на кожне відро.

Утретє підживлення проводять перед цвітінням: обприскують розчином борної кислоти (5-10 г на 10 л води, додавши сірчанокислий цинк у кількості 1-5 г).

Четверте підживлення необхідне в середині серпня. Настоюють коров’як і на відро розбавленого настою (один до семи) додають пів літра попелу.

Версія для друку          До списку статтей

НИНІШНЯ весна так не схожа на теплу пору року, що чимало господарів усерйоз замислилися про побудову теплиці. Серед людей на базарі можна часто почути: «Розсада ж яка дорогуща! А огірки, а капуста — просто золоті! Е-е, ні, треба ставити теплицю, лише підрахую, з яких матеріалів дешевше». Справді, й розсаду в захищеному середовищі легше виростити, і кінцевий продукт — ті ж огірки, помідорки, зелень, та стільки всього. Але! У наступному випуску «ДГ» ми порозмірковуємо на тему, що теплиця — це лише можливість, а не гарантія. Тобто облаштувавши захищене середовище за досить-таки чималі кошти, ви маєте бути готовими щороку докладати відповідних зусиль для досягнення бажаного результату.

У ще одному матеріалі розповімо про догляд і годівлю качок, які замикають трійку лідерів нашого рейтингу вигідності домашньої птиці.

Також порекомендуємо, як із швидкодіючого органічного добрива одержати повноцінне, аби була користь землі й культурним рослинам.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове