Вівторок, 28 березня 2023 року № 13 (20005)
http://www.silskivisti.kiev.ua/20005/print.php?n=52487

  • Маєте право

Безкоштовні медичні послуги

Олег ГРИГОРЕНКО.

ЩОРОКУ в Україні додається пацієнтів із підозрою чи встановленим онкодіагнозом. Лише торік злоякісні утворення вперше було діагностовано у 220 тисяч співвітчизників, серед яких майже 12 тисяч дітей…

В Національній службі здоров’я нагадали, що кожен українець із підозрою на онкозахворювання має право на ряд безкоштовних послуг та досліджень. Направлення на них видаються сімейним лікарем. Мова про мамографію, цистоскопію, гістероскопію, бронхоскопію, колоноскопію, гастроскопію. Крім цього, пацієнт із підозрою на захворювання має право на безоплатний аналіз спинномозкової рідини, а також інструментальне дослідження (МРТ і КТ, зокрема з внутрішньовенним контрастуванням, УЗД, рентген-дослідження, сцинтиграфія тощо). Щоправда, ці обстеження можна зробити тільки в певних медичних закладах, які підписали спеціальну угоду з НСЗУ.

Ті ж, кому в результаті обстеження підтвердили невтішний діагноз, мають право на безоплатне лікування в амбулаторних або стаціонарних умовах, якими передбачені дослідження, інтенсивна терапія, киснева підтримка, знеболення. Також безкоштовною є як променева, так і хіміотерапія, включно із витратними матеріалами та медикаментозною підтримкою. При цьому за необхідності хірургічного втручання його вартість покривається за рахунок пакету «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах». До безоплатної допомоги входять анестезія, всі витратні матеріали та обстеження. У разі якщо пацієнт досягає ремісії, його супровід також безкоштовний.

Усіх, хто зіштовхується з вимаганням грошей на вищеза-значені медичні послуги, МОЗ просить телефонувати до свого контакт-центру за номером:

0-800-60-20-19.