Вівторок, 28 березня 2023 року № 13 (20005)
http://www.silskivisti.kiev.ua/20005/print.php?n=52481

  • Небайдужі

Авто для ЗСУ

Віталій НАЗАРЕНКО.

БАГАТОРІЧНІ волонтери з Чернігова — настоятель місцевого храму Івана Воїна отець Євген Орда та спортсмен Сергій Романчук привезли із Німеччини два позашляховики. Одного передадуть 166-му батальйону 119-ї бригади ТРО, другого — розвідникам військової частини на Київщині.

«Виїжджаємо за кордон через систему «Шлях», яка дозволяє чоловікам полишати на певний час Україну для здійснення волонтерської діяльності, — пояснює панотець Євген. — Це вже наші третя та четверта автівки. Перші машини поїхали до саперів із Першої тан-кової бригади і бійців 166-го батальйону 119-ї бригади ТРО».

Гроші для закупівлі вживаних позашляховиків чернігівські волонтери збирали через соціальні мережі від людей доброї волі. Допомагали й військові та їхні родичі. Та коштів усе одно не вистачало.

«Підсобила наша діаспора, — розповідає далі священник. — Хочемо висловити велику подяку Олені та Володимиру Мітосам. Вони вже 22 роки проживають у Німеччині в містечку Берод, що неподалік Кельна. Від початку війни допомагають нашому війську. От і зараз доклалися грішми, яких бракувало».

За словами Сергія, зібрати потрібну суму дедалі важче. По-перше, у людей стало менше грошей, та й, ніде правди діти, багато хто втомився від війни, хоче жити звичним життям. По-друге, у Польщі та Німеччині все, що могло б бути корисним для фронту, наші волонтери буквально вигребли.

«Все скуповується зі швидкістю звуку, — змальовує ситуацію Сергій Романчук. — Авто, що було в користуванні, у хорошому стані в Європі годі знайти, а ціни від початку війни на них виросли більш ніж удвічі. Так, якщо ще рік тому вживані позашляховики коштували 2 тисячі євро, то зараз уже 4,5 тисячі. Дешевих автівок усе менше».

Але отець Євген та Сергій Романчук не збираються зупинятись і знову розпочали збір коштів на машини для ЗСУ.