Вівторок, 28 березня 2023 року № 13 (20005)
http://www.silskivisti.kiev.ua/20005/print.php?n=52479

  • Споживча панорама

Допомога соціально вразливим

Олена БЕГМА.

ПІД ЧАС війни українцям надають різну допомогу. І не лише грошову. Є можливість здобути сертифікат на безкоштовне одержання найнеобхідніших товарів. Як повідомили у Мінсоцполітики, такою пільгою наділені не тільки переселенці із зон бойових дій, а й усі, хто нині у фінансовій скруті. Як його отримати?

Безкоштовний сертифікат видають через платформу «єДопомога». Процедура оформлення заявки на нього проста. В «єДопомога» потрібно знайти розділ «Отримати допомогу» та заповнити реєстраційну форму: номер телефону, ПІБ і адресу. Також необхідно зазначити соціальний статус, скажімо безробітний, багатодітна мати, мати-одиначка, пенсіонер тощо. Коли соціальні органи перевірять, а благодійник оплатить заявку, то в особистий кабінет на «єДопомога» або на номер телефону надійде код. Аби отримати товари, останній потрібно назвати касиру в супермаркеті або показати штрих-код для сканування.

Сертифікат разовий і діє лише 30 днів після проплати. Він поширюється не тільки на харчові продукти, а й на ліки, засоби гігієни, пальне.

Почім оренда житла

ДЕРЖСТАТ опублікував цікавий звіт: скільки сьогодні пересічно коштує в регіонах оренда однокімнатної квартири. Гадаєте, цінова пальма першості за столицею? Помиляєтеся. Лідером є Закарпатська область. Порівняно з початком минулого року орендувати квартиру в цьому регіоні стало втричі дорожче — ціна нині становить 13,2 тис. грн. На другому місці також західна область — Львівська, де за оренду однокімнатної доведеться віддати у середньому 11 тис. грн. Загалом зростання вартості оренди житла нині спостерігається у всіх західних областях, куди, рятуючись од війни, перебралося чимало співвітчизників. А от у Києві винайм помешкань за рік подешевшав на 13,3% — до 7,4 тис. грн. Столиця за цим показником тепер на третьому місці.

Найдешевше ж винайняти однокімнатну квартиру можна у прифронтових регіонах: у Херсонській області — за 2,9 тис. грн, в Запорізькій — за 2,7 грн, у Сумській — за 2,6 тис. грн на місяць.

Час відмовлятися від солодких газованих напоїв

РІЗНИХ лимонадів, ситра тощо у крамницях — на будь-який смак і гаманець. Та незабаром усе може змінитись. У Верховній Раді зареєстрований законопроєкт, який передбачає запровадження акцизу на цю продукцію. Розмір податку залежатиме від солодкості напою. За кожні 25 г цукру чи іншого підсолоджувача на літр води пропонують стягувати до держбюджету по 10 грн. Оскільки літр звичайної солодкої води стандартно містить близько 100 г цукру, то повна акцизна ставка для такого напою становитиме 40 грн за літр.

Платниками акцизу будуть виробники та імпортери напоїв, які, зрозуміло, перекладуть усі свої додаткові витрати на нас, покупців. Виручені в такий спосіб гроші хочуть спрямувати на лікування недуг, які виникають через регулярне споживання солодкої газованої води (діабет, ожиріння, хвороби ШКТ), та реалізацію програми дитячого харчування у школах.

До відома, податок на солодкі газовані напої діє у 67 країнах. Наприклад, у Латвії його запровадили ще 2002 року, а в Польщі — позаторік. Оскільки зростає ціна товару, то зменшується його споживання. У тій же Латвії останній показник — чи не найнижчий у Європі. Нагадаємо, солодкі газовані напої лікарі називають одним із найшкідливіших продуктів, особливо для дитячого і підліткового організму.

Стають делікатесом

ІНФЛЯЦІЯ і відсутність постачання перетворили морську рибу на делікатес. За кіло продукту мусимо викладати досить значну частину зарплати чи пенсії. Середній цінник на скумбрію свіжоморожену проти минулого місяця підскочив на 16 грн і тепер становить 150 грн за кілограм. У цьому зв’язку може порадувати хіба що оселедець слабосолений, яким у лютому пересічно торгували по 156 грн за кілограм, а в березні вже по 132 грн. Продавці кажуть — ціна впала, бо народ просто перестав брати оселедці, на складах накопичилися надлишки його. А товар цей досить короткого терміну придатності.

Псує настрій і вартість одного з найпопулярніших продуктів — твердого сиру. Проти минулого місяця він у середньому подорожчав на 10%. Про це свідчать результати моніторингу, оприлюднені на порталі Мінфіну. А тим часом цей вид набілу має регулярно бути в раціоні. Виробники пояснюють високу ціну на твердий сир насамперед гострою нестачею сировини: повномасштабна війна завдала великої шкоди аграрному сектору, чимало молочних ферм опинились на окупованій території, зруйновані або збанкрутіли.

Фальсифікату має поменшати

В УКРАЇНІ пропонують підняти штрафи для підприємців за порушення прав споживачів – продаж підробленого або простроченого товару. Покарання для них зросте у десять разів, а в деяких випадках — до кримінальної відповідальності. Про це свідчить законопроєкт №9095, який 13 березня зареєстрували у Верховній Раді. Зокрема, в документі пропонується посилити покарання за відмову надати споживачеві інформацію про товар, послугу або виробника. Якщо зараз за таку відмову продавця останньому загрожує максимальний штраф у сумі 170 гривень, то за новими правилами він сягатиме від 170 до 850 гривень.

Обманні схеми магазинів

ПОХІД до супермаркету або продуктової крамнички, що поблизу, для українців давно є мало не щоденною рутиною, бо не кожний має змогу закупатися на тиждень чи навіть на місяць наперед, як це робиться в інших країнах. Наші покупці призвичаїлися також «ловити» щоденні акції на товари. Водночас, роблячи покупки, мало хто замислюється і рідко коли перевіряє, а чи правильну ціну нам вказали в чеку, чи не надурили.

Тим часом продуктові крамниці вряди-годи вдаються до хитрощів, аби зайвий раз потрусити гаманці покупців — заробити на них більше грошей. Найпопулярнішими схемами обману є подвійні цінники (у торговому залі зазначена одна ціна, а на касі пробивають вищу), заміна (перебивання) термінів придатності, щоб позбутися простроченого товару (який поки що має товарний вигляд), зазначення на упаковці без попередження ваги разом з тарою. Дуже часто заклади торгівлі вдаються до фальшивих «акцій»: стартову вартість товару істотно завищують, вказуючи ціну начебто «зі знижкою», а насправді вона ні на копійку не впала…

Закон «Про захист прав споживачів» у таких ситуаціях завжди на боці покупця. Тому, приміром, у разі неправильного цінника у покупця є цілковите право заплатити за продукт стільки, скільки написано в торговому залі. Щоправда, касир або адміністратор може відмовити в цьому. Тоді сміливо викликайте поліцію – правда на вашому боці.