Вівторок, 28 березня 2023 року № 13 (20005)
http://www.silskivisti.kiev.ua/20005/print.php?n=52477

  • Урожай-2023

Поля заміновані, але податок сплачуй

Василь ПІДДУБНЯК.

Не лише на Півдні, а й в інших регіонах України друга після вторгнення росії посівна розпочалася на два тижні раніше, ніж торік.

ГЛОБАЛЬНЕ потепління продовжує перекроювати весняні хліборобські графіки на свій лад.

Ось і в другій декаді березня утримувалася надзвичайно тепла погода. За інформацією синоптиків, середня добова температура повітря перевищувала норму на 7-9 градусів за Цельсієм. Та й кількість опадів виявилася значно меншою за норму, особливо у південних областях та прилеглих районах центральних областей. Їх там практично не бачили. Близько до норми випало опадів хіба що в окремих районах північно-західних областей країни та у гірських районах Карпат.

Ситуація ускладнена ще й сухою осінню. Засівати закам’янілі поля господарники не наважилися. Ті ж, хто поклав зерно у ґрунт, здається, не помилилися. Більшість посівів на території країни — у хорошому та задовільному стані, значної загибелі та пошкодження рослин працівники «кухні погоди» не виявили. Проте…

Фахівці Національної академії аграрних наук України наголошують: «Військові дії, посушливий кінець літа та цінова ситуація на ринку збіжжя обумовили те, що озимих зернових на підконтрольних територіях було посіяно на площі 3,8 млн га, що на 26% нижче порівняно з осінніми показниками 2021 року на нині контрольованих територіях та на 43% нижче від посівів на всій території України. За таких умов майбутній урожай пшениці становитиме приблизно 15-18 млн тонн.

За попередніми оцінками, в 2023 році в Україні буде на 45% скорочено посівні площі під зерновими культурами та на 50-60% менше буде отримано врожаю зернових у порівнянні з 2021 роком. Причинами такого скорочення також є: зменшення всіх посівних площ, зміна структури посівів та зниження врожайності зернових культур. Крім того, нестача фінансування та необхідність суттєвої економії спричинили зниження на 50-60% кількості внесених добрив. Значні площі посівів кукурудзи залишились у полях незібраними. Внаслідок чого очікуваний рівень урожайності може знизитись (залежно від регіону і культури) на 15-30% порівняно із середньою урожайністю минулих років».

Голова Всеукраїнського конгресу фермерів Іван Слободяник щодо цього зауважив: «Ситуація із посівною у регіонах України є різною. На Херсонщині ситуація взагалі особлива, тому що там і заміновані поля, і ці території, згідно з відповідною постановою, належать до зон, де ведуться або велися бойові дії. Тобто жодної грантової чи державної підтримки, також жодного банківського кредитування фермери та аграрії з цих територій не отримували. Поза тим, кількість знищеного майна та замінованих полів просто вражає. Водночас є проблема з податковою, яка продовжує таким фермерам нараховувати податки, незважаючи на те, що там заміновані поля. Це стосується не тільки Херсонщини, а й, наприклад, Чернігівщини. Тому ми дискутуємо з податковою, щоб цей маразм виправити».

А що з приводу цієї дискусії думає уряд?..

* * *

Згідно з останнім повідомленням Мінагропроду, сівбу ярих сільськогосподарських культур розпочали вже 10 областей України: Вінницька, Дніпропетровська, Запорізька, Івано-Франківська, Кіровоградська, Миколаївська, Одеська, Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька.