Архів
Вівторок,
28 березня 2023 року

№ 13 (20005)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну

Рядки з мережі

Читала і нотувала

Лариса ПИЛИПЕНКО.

«ЩОСЬ цікаве відбувається на окупованих територіях Запорізької області. Сестра, що живе у Михайлівці, розповіла, що ворог екстрено готує до евакуації свої адміністрації із сім’ями, військові в деяких районах перевдягаються у цивільне, поховали зброю. Все це дуже нагадує те, що відбувалося в Херсоні, коли вони вирішили спішно полишити нашу землю. Спостерігатимемо далі…»

* * *

«Це саме вони у перші дні війни шикувались у довжелезні черги біля військкоматів. Охочих кришити мерзотних загарб-ників було більше, ніж автоматів. Це вони кидали успішний бізнес, теплі офіси, омріяну роботу й у найскрутніші для Батьківщини часи одними з перших зустрічали смертельним вогнем зграї ненажерливої московитської сарани. Русня гадала, що преться «асвабаждать», — і саме вони швидко розтлумачили забродам, як кажуть одесити, «почім в Одесі руберойд». Дякуємо, любі добровольці, які зі зброєю в руках боронять наші рубежі! Любов, повага і підтримка живим! Вічна пам’ять і шана полеглим! Слава Україні!»

* * *

«На родинному святі у центрі уваги — маленька мила дівчинка. І про те в неї розпитують, і про се. «До садочка ходиш?» — «Не ходжу. Піду, як війна скінчиться». «У садочку немає укриття», — пояснюють дорослі. Але не це тут головне. Як дико чути з уст п’ятирічної дитини слово «війна»!»

* * *

«Пішов другий рік, як мій чоловік на фронті. Пригадую, торік у лютому я вважала себе «міцнішою за граніт». А потім життя довело, що іще, либонь, міцніша.

Я живу зовсім сама, і ніхто навіть із сусідів — здорових бугаїв, які знають, де мій чоловік, — не допоможе мені принести 6-літрову пляшку води. Від війни втомилися ті, що не там. Багато чоловіків нормально собі живуть без совісті, попереджаючи один одного про місця, де роздають повістки, і як їх слід об’їхати. Для них немає війни. Але війна є в мене. Війна є в тих, у кого там рідні люди. У тих, хто там. Хто захищає і хто потерпає від агресора. Хто втратив житло.

Всі ми, для яких війна є, зостаємося самотніми. Держава вже «допомогла» із ремонтом розтрощених вікон і стелі, «вдягла і взула» бійців на зиму. І державі начхати на дружин військових, які зосталися зовсім самі.

Та треба бути сильною. Я ж міцніша за граніт. Точно міцніша. А коханий, хоч і на відстані, завжди поруч мене».

* * *

«Наші невтомні волонтери не перестають допомагати в тилу мужнім захисникам. Про чергову відправку відзвітувала голова громадської організації «Суспільні ініціативи Козятинщини», що на Вінниччині, Олена Іванчук. Неймовірні дівчата в Дубових Махаринцях! Як тільки отримали основу, відразу за кілька днів сплели дві танкові сітки. Ще одна посилка поїхала для військових медиків — пал-ких прихильників супів і борщів од махнівських господиньок. Ще три відправки — це сітки, сплетені в Махнівській, Флоріанівській, Пиковецькій школах, Козятинській гімназії №9, МВПТУЗТ, а також командою Людмили Попович. Відправили і новий виріб — гібрид кікімори та маскнакидки, виготовлені у Вовчинецькій школі. Тепер із нетерпінням очікують відгуків од бійців. До сіток додали смаколиків, якими щедрою рукою поділилась Ірина Дигай. Скільки там усього, крім супів та борщів, — м’ясні консерви, мед, цукерки та печиво, чай, кава, цілющі мазі. Усе для наших рідних захисників!»

* * *

«...Бабуся навесні завше ставила на підвіконня вазони, зелену цибулю в слоїчку, якусь гілочку на проростання. Все, що мало в собі життєдайну силу...

І все зростало. Вона спритно снувала по кухні, завжди усміхнена, розказуючи жартівливі історії, встигала наготувати різної смакоти. Повсякчас мусила розказати останні політичні новини. Бабуся подовгу задивлялась у вікно і казала: «Так я набираюся сили жити. Бачу квітку, вазон, зелену стрілку цибулі й тягнуся, як і вони, до світла. Перше весняне сонячне проміння стимулює нас жити».

Зараз я в гостях у бабці, без неї…»

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Електрика не подорожчає
Читати
Фінансове «історичне рішення»
Читати
Війна зачепить кожного
Читати
В уряді кадрові зміни
Читати
Паспорт — після іспиту
Читати
Очищуватимуть за планом
Читати
Попри все життя триває
Читати
Герої тилу
Читати
Впорали першу тисячу
Читати
Ніщо їх не зупиняє
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове