Архів
Вівторок,
28 березня 2023 року

№ 13 (20005)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Споживча панорама

Допомога соціально вразливим

Олена БЕГМА.

ПІД ЧАС війни українцям надають різну допомогу. І не лише грошову. Є можливість здобути сертифікат на безкоштовне одержання найнеобхідніших товарів. Як повідомили у Мінсоцполітики, такою пільгою наділені не тільки переселенці із зон бойових дій, а й усі, хто нині у фінансовій скруті. Як його отримати?

Безкоштовний сертифікат видають через платформу «єДопомога». Процедура оформлення заявки на нього проста. В «єДопомога» потрібно знайти розділ «Отримати допомогу» та заповнити реєстраційну форму: номер телефону, ПІБ і адресу. Також необхідно зазначити соціальний статус, скажімо безробітний, багатодітна мати, мати-одиначка, пенсіонер тощо. Коли соціальні органи перевірять, а благодійник оплатить заявку, то в особистий кабінет на «єДопомога» або на номер телефону надійде код. Аби отримати товари, останній потрібно назвати касиру в супермаркеті або показати штрих-код для сканування.

Сертифікат разовий і діє лише 30 днів після проплати. Він поширюється не тільки на харчові продукти, а й на ліки, засоби гігієни, пальне.

Почім оренда житла

ДЕРЖСТАТ опублікував цікавий звіт: скільки сьогодні пересічно коштує в регіонах оренда однокімнатної квартири. Гадаєте, цінова пальма першості за столицею? Помиляєтеся. Лідером є Закарпатська область. Порівняно з початком минулого року орендувати квартиру в цьому регіоні стало втричі дорожче — ціна нині становить 13,2 тис. грн. На другому місці також західна область — Львівська, де за оренду однокімнатної доведеться віддати у середньому 11 тис. грн. Загалом зростання вартості оренди житла нині спостерігається у всіх західних областях, куди, рятуючись од війни, перебралося чимало співвітчизників. А от у Києві винайм помешкань за рік подешевшав на 13,3% — до 7,4 тис. грн. Столиця за цим показником тепер на третьому місці.

Найдешевше ж винайняти однокімнатну квартиру можна у прифронтових регіонах: у Херсонській області — за 2,9 тис. грн, в Запорізькій — за 2,7 грн, у Сумській — за 2,6 тис. грн на місяць.

Час відмовлятися від солодких газованих напоїв

РІЗНИХ лимонадів, ситра тощо у крамницях — на будь-який смак і гаманець. Та незабаром усе може змінитись. У Верховній Раді зареєстрований законопроєкт, який передбачає запровадження акцизу на цю продукцію. Розмір податку залежатиме від солодкості напою. За кожні 25 г цукру чи іншого підсолоджувача на літр води пропонують стягувати до держбюджету по 10 грн. Оскільки літр звичайної солодкої води стандартно містить близько 100 г цукру, то повна акцизна ставка для такого напою становитиме 40 грн за літр.

Платниками акцизу будуть виробники та імпортери напоїв, які, зрозуміло, перекладуть усі свої додаткові витрати на нас, покупців. Виручені в такий спосіб гроші хочуть спрямувати на лікування недуг, які виникають через регулярне споживання солодкої газованої води (діабет, ожиріння, хвороби ШКТ), та реалізацію програми дитячого харчування у школах.

До відома, податок на солодкі газовані напої діє у 67 країнах. Наприклад, у Латвії його запровадили ще 2002 року, а в Польщі — позаторік. Оскільки зростає ціна товару, то зменшується його споживання. У тій же Латвії останній показник — чи не найнижчий у Європі. Нагадаємо, солодкі газовані напої лікарі називають одним із найшкідливіших продуктів, особливо для дитячого і підліткового організму.

Стають делікатесом

ІНФЛЯЦІЯ і відсутність постачання перетворили морську рибу на делікатес. За кіло продукту мусимо викладати досить значну частину зарплати чи пенсії. Середній цінник на скумбрію свіжоморожену проти минулого місяця підскочив на 16 грн і тепер становить 150 грн за кілограм. У цьому зв’язку може порадувати хіба що оселедець слабосолений, яким у лютому пересічно торгували по 156 грн за кілограм, а в березні вже по 132 грн. Продавці кажуть — ціна впала, бо народ просто перестав брати оселедці, на складах накопичилися надлишки його. А товар цей досить короткого терміну придатності.

Псує настрій і вартість одного з найпопулярніших продуктів — твердого сиру. Проти минулого місяця він у середньому подорожчав на 10%. Про це свідчать результати моніторингу, оприлюднені на порталі Мінфіну. А тим часом цей вид набілу має регулярно бути в раціоні. Виробники пояснюють високу ціну на твердий сир насамперед гострою нестачею сировини: повномасштабна війна завдала великої шкоди аграрному сектору, чимало молочних ферм опинились на окупованій території, зруйновані або збанкрутіли.

Фальсифікату має поменшати

В УКРАЇНІ пропонують підняти штрафи для підприємців за порушення прав споживачів – продаж підробленого або простроченого товару. Покарання для них зросте у десять разів, а в деяких випадках — до кримінальної відповідальності. Про це свідчить законопроєкт №9095, який 13 березня зареєстрували у Верховній Раді. Зокрема, в документі пропонується посилити покарання за відмову надати споживачеві інформацію про товар, послугу або виробника. Якщо зараз за таку відмову продавця останньому загрожує максимальний штраф у сумі 170 гривень, то за новими правилами він сягатиме від 170 до 850 гривень.

Обманні схеми магазинів

ПОХІД до супермаркету або продуктової крамнички, що поблизу, для українців давно є мало не щоденною рутиною, бо не кожний має змогу закупатися на тиждень чи навіть на місяць наперед, як це робиться в інших країнах. Наші покупці призвичаїлися також «ловити» щоденні акції на товари. Водночас, роблячи покупки, мало хто замислюється і рідко коли перевіряє, а чи правильну ціну нам вказали в чеку, чи не надурили.

Тим часом продуктові крамниці вряди-годи вдаються до хитрощів, аби зайвий раз потрусити гаманці покупців — заробити на них більше грошей. Найпопулярнішими схемами обману є подвійні цінники (у торговому залі зазначена одна ціна, а на касі пробивають вищу), заміна (перебивання) термінів придатності, щоб позбутися простроченого товару (який поки що має товарний вигляд), зазначення на упаковці без попередження ваги разом з тарою. Дуже часто заклади торгівлі вдаються до фальшивих «акцій»: стартову вартість товару істотно завищують, вказуючи ціну начебто «зі знижкою», а насправді вона ні на копійку не впала…

Закон «Про захист прав споживачів» у таких ситуаціях завжди на боці покупця. Тому, приміром, у разі неправильного цінника у покупця є цілковите право заплатити за продукт стільки, скільки написано в торговому залі. Щоправда, касир або адміністратор може відмовити в цьому. Тоді сміливо викликайте поліцію – правда на вашому боці.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Електрика не подорожчає
Читати
Фінансове «історичне рішення»
Читати
Війна зачепить кожного
Читати
В уряді кадрові зміни
Читати
Паспорт — після іспиту
Читати
Очищуватимуть за планом
Читати
Попри все життя триває
Читати
Герої тилу
Читати
Впорали першу тисячу
Читати
Ніщо їх не зупиняє
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове