Архів
Вівторок,
28 березня 2023 року

№ 13 (20005)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Урожай-2023

Поля заміновані, але податок сплачуй

Василь ПІДДУБНЯК.

Не лише на Півдні, а й в інших регіонах України друга після вторгнення росії посівна розпочалася на два тижні раніше, ніж торік.

ГЛОБАЛЬНЕ потепління продовжує перекроювати весняні хліборобські графіки на свій лад.

Ось і в другій декаді березня утримувалася надзвичайно тепла погода. За інформацією синоптиків, середня добова температура повітря перевищувала норму на 7-9 градусів за Цельсієм. Та й кількість опадів виявилася значно меншою за норму, особливо у південних областях та прилеглих районах центральних областей. Їх там практично не бачили. Близько до норми випало опадів хіба що в окремих районах північно-західних областей країни та у гірських районах Карпат.

Ситуація ускладнена ще й сухою осінню. Засівати закам’янілі поля господарники не наважилися. Ті ж, хто поклав зерно у ґрунт, здається, не помилилися. Більшість посівів на території країни — у хорошому та задовільному стані, значної загибелі та пошкодження рослин працівники «кухні погоди» не виявили. Проте…

Фахівці Національної академії аграрних наук України наголошують: «Військові дії, посушливий кінець літа та цінова ситуація на ринку збіжжя обумовили те, що озимих зернових на підконтрольних територіях було посіяно на площі 3,8 млн га, що на 26% нижче порівняно з осінніми показниками 2021 року на нині контрольованих територіях та на 43% нижче від посівів на всій території України. За таких умов майбутній урожай пшениці становитиме приблизно 15-18 млн тонн.

За попередніми оцінками, в 2023 році в Україні буде на 45% скорочено посівні площі під зерновими культурами та на 50-60% менше буде отримано врожаю зернових у порівнянні з 2021 роком. Причинами такого скорочення також є: зменшення всіх посівних площ, зміна структури посівів та зниження врожайності зернових культур. Крім того, нестача фінансування та необхідність суттєвої економії спричинили зниження на 50-60% кількості внесених добрив. Значні площі посівів кукурудзи залишились у полях незібраними. Внаслідок чого очікуваний рівень урожайності може знизитись (залежно від регіону і культури) на 15-30% порівняно із середньою урожайністю минулих років».

Голова Всеукраїнського конгресу фермерів Іван Слободяник щодо цього зауважив: «Ситуація із посівною у регіонах України є різною. На Херсонщині ситуація взагалі особлива, тому що там і заміновані поля, і ці території, згідно з відповідною постановою, належать до зон, де ведуться або велися бойові дії. Тобто жодної грантової чи державної підтримки, також жодного банківського кредитування фермери та аграрії з цих територій не отримували. Поза тим, кількість знищеного майна та замінованих полів просто вражає. Водночас є проблема з податковою, яка продовжує таким фермерам нараховувати податки, незважаючи на те, що там заміновані поля. Це стосується не тільки Херсонщини, а й, наприклад, Чернігівщини. Тому ми дискутуємо з податковою, щоб цей маразм виправити».

А що з приводу цієї дискусії думає уряд?..

* * *

Згідно з останнім повідомленням Мінагропроду, сівбу ярих сільськогосподарських культур розпочали вже 10 областей України: Вінницька, Дніпропетровська, Запорізька, Івано-Франківська, Кіровоградська, Миколаївська, Одеська, Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Електрика не подорожчає
Читати
Фінансове «історичне рішення»
Читати
Війна зачепить кожного
Читати
В уряді кадрові зміни
Читати
Паспорт — після іспиту
Читати
Очищуватимуть за планом
Читати
Попри все життя триває
Читати
Герої тилу
Читати
Впорали першу тисячу
Читати
Ніщо їх не зупиняє
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове