Вівторок, 14 лютого 2023 року № 7 (19999)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19999/print.php?n=52322

Гетероауксин для росту коренів

АБИ коренева система краще розвивалася, найчастіше застосовують гетероауксин. Чому саме цей препарат? Можливо, тому, що він з’явився одним із перших, призначених для цієї мети, найпоширеніший, а ще недорогий. А головне — результативний.

У примхливих мешканців саду корені ростуть повільно. Особливо «неохоче» відростає коріння в екзотичних рослин, хвойних, кісточкових плодових дерев — сливи, вишні, яблуні, черешні. Тому дія коренеутворювача особливо важлива. Живці обробляють перед посадкою, завдяки цьому починають активно рости бічні корені, а на стеблі — придаткові, які суттєво впливають на вкорінення.

Обробку проводять способами замочування, поливу або обпудрювання.

Гетероауксин можна використовувати для будь-якої рослини. У продаж він зазвичай надходить у формі таблеток (0,1 г — 1 таблетка), що дуже зручно. Гетероауксин абсолютно безпечний і нетоксичний. Його обробка не замінює мінеральних та органічних добрив, це всього лише гарне доповнення перед посадкою. Зберігають препарат у сухому темному місці. На світлі або за підвищеної вологості він розкладається.

Перед садінням кореневу систему дерев і чагарників слід вмочити або замочити в розчині на 1-2 години.

Живці замочують у розчині так: зелені, щойно відокремлені від материнської рослини, — на 10-16 годин, здерев’янілі — на 16-20 годин. Це стимулює їхній ріст, сприятливо позначається на приживлюваності.

Аби краще наростали корені у вже посаджених дерев, поливають пристовбурний круг.

Корінці розсади овочевих та квіткових культур вмочують перед висадженням у ґрунт, а через 10 днів поливають. Такий прийом буде стимулювати ріст кореневої системи, позитивно впливає на тривалість цвітіння декоративних культур і підвищення врожайності овочевих. А також підвищує стійкість до різних захворювань.

Цибулини і бульбоцибулини замочують на 16-24 год. перед посадкою, а розділені на частини — на 4-5 год. Це сприяє утворенню діток.

Місця зрізів живців винограду перед щепленням змочують стимулюючим розчином. Це поліпшує і прискорює процес зрощення.

Температура розчину гетероауксину має бути в межах 18-22°С.

Нагадаємо, що міра потрібна у всьому, нехтування інструкцією призведе до зворотного ефекту, тобто ріст коренів сповільниться або припиниться і почнеться опадання листя.