Вівторок, 14 лютого 2023 року № 7 (19999)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19999/print.php?n=52321

Універсальне дріжджове тісто

ЦЕЙ рецепт хороший тим, що з такого тіста можна готувати абсолютну різну випічку: пиріжки і пироги з м’ясом, м’ясним і рибним фаршем, потрухом, а також із солодкими начинками. Вироби виходять м’якими та ніжними. Проте пам’ятайте, що в кухні має бути досить тепло, без протягів. І ще маленька порада — якщо ви вирішили поставити дріжджове тісто, то лише ним і займайтесь, не відволікаючись на щось інше. В чистому кухонному приміщенні у вас усе має бути під рукою.

Отже, вам знадобиться: 50 г дріжджів (не сухих, у брикеті), чотири-п’ять столових ложок цукру (варіюйте залежно від начинки — солона чи солодка), 0,8 л молока (ліпше домашнього), чайна ложка солі, два яйця, 50-70 г вершкового масла (можна замінити маргарином високої якості), дві столові ложки олії, один кілограм чи трохи більше борошна.

Дріжджі змішати з цукром у мисці, залити суміш молоком, яке має бути зігрітим, але не гарячим. Додати сіль, розмішати, вбити яйця, покласти ледь розтоплене масло чи маргарин. Знову все добре розмішати і помалу всипати борошно: стільки, скільки візьме маса. Тісто повинно бути м’яким, живим, не занадто крутим і не рідким, звичайно ж.

Після розмішування ложкою тісто необхідно вимісити руками, попередньо вливши в заглибину олію. Відтак поставити підходити в тепле місце. Якщо маса стрімко виросла, доцільно її обім’яти руками і дати ще раз підійти. Тісто підходить приблизно півтори години.